Infectieziekten

De afdeling Infectieziekten behandelt samen met de zorgverleners in alle zorgeenheden van het ziekenhuis ernstige of ingewikkelde infecties. Patiënten lopen zulke infecties niet alleen in het dagelijkse leven op, maar soms ook in zorginstellingen.

De afdeling werkt nauw samen met de afdeling Microbiologie (Lab voor klinische biologie). Het lab voert de nodige analyses uit, de resultaten worden vertaald naar een optimale behandeling.

Stijgend aantal moeilijk behandelbare infecties

De laatste decennia kampen steeds meer patiënten met heel moeilijk behandelbare infecties veroorzaakt door antibiotica multiresistente bacteriën (MDRO: multiple drug resistant organisms). De preventie, behandeling en beheersing van die infecties vereist een bijzondere expertise.

Ook door de snelle technologische evolutie binnen de verschillende takken van de geneeskunde zien we meer infecties. Bijvoorbeeld: door het toenemende gebruik van verschillende soorten implantaten neemt ook het aantal infecties van botten en gewrichten en prothese-gerelateerde infecties toe.

Steeds meer mensen kampen ook met aandoeningen die hun immuunsysteem aantasten. Zo veroorzaakte de hiv-epidemie in België en wereldwijd een toename van het aantal zeldzame en moeilijk behandelbare infecties.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 2-7-2020 15:10.