Wat u moet weten over het zikavirus

Het zikavirus veroorzaakt zikakoorts en wordt overgedragen door een soort muggen (Aedes) die overdag steken. Het virus kan niet worden overgedragen van mens op mens behalve tijdens de zwangerschap, van de moeder op het ongeboren kind.

Oorsprong en verspreiding

Het zikavirus is genoemd naar het Zikawoud in Uganda, waar het virus in 1947 voor het eerst werd ontdekt. Ook in andere werelddelen is het virus al beschreven.
In 2007 was er een eerste grote epidemie in Micronesië, in 2013 in Frans Polynesië. Intussen heeft het virus Centraal- en Zuid-Amerika en de Caraïben bereikt en veroorzaakt het daar een epidemie. We verwachten dat de huidige epidemie zich nog verder zal uitbreiden.

Symptomen

De acute symptomen zijn weinig specifiek en zijn vergelijkbaar met die van vele andere griepachtige ziekten:

 • koorts
 • hoofdpijn
 • spier- en gewrichtspijn
 • vermoeidheid
 • rode ogen
 • huiduitslag

Die symptomen kunnen gepaard gaan met buikpijn, braken en diarree. Bij de meeste mensen verloopt de ziekte echter zonder ziekteverschijnselen.

Het zikavirus kan voorkomen in gebieden waar ook het dengue- en chikungunyavirus voorkomen. Op basis van de symptomen kunnen we de verschillende ziekten niet van elkaar onderscheiden.

Ziekteverloop

De klachten ontstaan enkele dagen tot maximaal 12 dagen na de besmetting en houden  ongeveer een week aan. Meestal heeft de ziekte een goedaardig verloop en verdwijnen de symptomen vanzelf. Gezonde mensen herstellen dan ook vlot. Slechts in zeldzame gevallen treden er neurologische verwikkelingen op.

Behandeling

Er is geen specifieke behandeling voor het zikavirus en er bestaat evenmin een vaccin tegen. Wie griepachtige klachten ontwikkelt na een reis naar een gebied waar het zika-, dengue- of chikungunyavirus voorkomt, raadpleegt het best een arts.

Preventie

Enkel muggenwerende maatregelen overdag bieden enige vorm van preventie tegen het zikavirus: lange mouwen en broekspijpen dragen en antimuggenproducten gebruiken.

Zika en zwangerschap

In oktober 2015 merkten de Braziliaanse gezondheidsautoriteiten een toename op van het aantal pasgeborenen met microcefalie (te kleine schedel) vergeleken met de jaren voor de opkomst van het zikavirus in Brazilië. Intussen weten we dat het zikavirus tijdens de zwangerschap kan worden overgedragen van de moeder op het ongeboren kind. Er zijn enkele goed gedocumenteerde gevallen bekend waarbij microcefalie en andere foetale afwijkingen ontstonden nadat de moeder tijdens de zwangerschap een ziekte doormaakte waarvan de symptomen passen bij zikakoorts. Ook werd het zikavirus aangetroffen in het vruchtwater en in de weefsels van de pasgeborenen met aangeboren afwijkingen die uit die zwangerschappen geboren werden.

Advies

Gezien het verband tussen zikakoorts tijdens de zwangerschap en afwijkingen bij de foetus hanteren wij, in navolging van de CDC, volgend advies:

 • Vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden tijdens of net na de reis raden we af om voor recreatieve doeleinden naar gebieden af te reizen waar een uitbraak van het zikavirus gaande is (Zuid- en Centraal-Amerika, de Caraïben). Kan de reis niet uitgesteld worden, raadpleeg dan vooraf een arts om preventieve maatregelen te bespreken.
 • Zwangere vrouwen doen er goed aan om hun verloskundige of gynaecoloog na de reis op de hoogte te brengen van hun verblijf in een risicogebied. 
   
 • Vrouwen die na terugkeer van een reis naar een risicogebied zwanger willen worden, raden we aan om minimaal 4 weken te wachten.

Raadpleeg voor meer info en updates van de situatie het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:37.