​Handhygiëne is een topprioriteit in het UZ Gent

 
 
 

Deze animatiefilm vat de handhygiënerichtlijnen samen

Deze animatiefilm vat de handhygiënerichtlijnen kort samen


Goede en slechte bacteriën

Bacteriën leven overal: in onze omgeving, op onze huid en in ons lichaam. Ze zijn microscopisch klein en we kunnen ze dus met het blote oog niet zien. De meeste bacteriën zijn goede bacteriën die ons helpen om gezond te blijven.

Een klein aantal bacteriën kan wel infecties veroorzaken. Deze 'slechte' bacteriën kunnen ook op de huid leven en kunnen zo, bijvoorbeeld via de handen, overgedragen worden van de ene mens op de andere. Dit kan mensen ziek maken, zeker in een ziekenhuisomgeving waar veel patiënten een verminderde weerstand hebben.

Handhygiëne

Als zorgverleners voor en na elk contact met een patiënt hun handen goed ontsmetten, kan de overdracht van slechte bacteriën gestopt worden. Goede handhygiëne is dus de beste manier om te vermijden dat patiënten ziek worden door bacteriën die via de handen worden overgedragen.

Daarom ontsmetten de gezondheidswerkers in het UZ Gent hun handen steeds voor en na contact met een patiënt of met voorwerpen in de kamer van een patiënt. Ze gebruiken hiervoor meestal handalcohol en wrijven elk plekje van de handen in met deze ontsmettende stof. Alleen wanneer de handen zichtbaar vuil zijn, worden ze gewassen met water en zeep.

Om elke plaats op de handen goed te kunnen bereiken, is het belangrijk dat de gezondheidswerkers geen ringen, armbanden of polsuurwerken dragen en dat hun nagels kort en verzorgd zijn.

U kan ons helpen!
Onze medewerkers doen hun uiterste best om de handhygiënerichtlijnen steeds correct toe te passen maar uiteraard kunnen zij dit ook wel eens vergeten. U mag hen hier aan helpen herinneren. Durf gerust te vragen of de zorgverlener zijn of haar handen heeft ontsmet of vraag hem of haar om bijvoorbeeld een polsuurwerk of ring uit te doen. Laat ook gerust blijken dat u het waardeert als de handhygiëne correct wordt toegepast: zo ondersteunen we allemaal samen een zorgzaam beleid om ziekenhuisinfecties tegen te gaan.

Ontdek in de brochure enkele tips voor thuis en bekijk stap voor stap hoe u de handen correct wast.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:37.

Locatie

Ingang 12

Route 1407