​Fopspeen en duimzuigen

Fopspeen

Iedere baby doet niets liever dan zuigen. Dat geldt ook voor kinderen met een schisis. Als hij/zij er behoefte aan heeft, kunt u uw kind een fopspeen geven met een platte kant. Bij kinderen die met een plaatje worden behandeld, past deze vorm van fopspeen niet goed in de mond. Dan kunt u beter een fopspeen kopen met een ronde bovenkant, de zogenaamde kersvorm.

De fopspenen die voor pasgeborenen verkocht worden, zijn te klein. U kunt beter een fopspeen nemen die bedoeld is voor de leeftijd van 3 tot 6 maanden. Een fopspeen stimuleert het gebruik van de mondspieren en voorkomt dat de baby op zijn duim of vingers gaat zuigen. Gebruik de speen niet langer dan twee jaar, anders wordt de stand van de tanden beïnvloed.

Houd er rekening mee dat uw kind na de operatie aan de lipspleet geen fopspeen mag gebruiken. Dit in verband met het open trekken van de wond. Sommige ouders kiezen er daarom voor om hun kind niet teveel aan een speen te laten wennen.

Duimzuigen

Op zich is er niet zo veel tegen duimzuigen in te brengen, als uw kind er maar niet te lang mee doorgaat. Voor kinderen met een dubbelzijdige complete lip-, kaak- en gehemeltespleet ligt dat anders, zij kunnen beter niet op hun duim of vingers zuigen. Het middengedeelte van de bovenkaak komt dan namelijk ter ver naar voren te staan. Daarmee wordt het resultaat van de eerste behandelingen teniet gedaan.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 13-12-2013 13:05.