​Borstvoeding en flesvoeding

Als het kind alleen een lipspleet of een lipkaakspleet heeft, zijn er meestal geen problemen met het voeden. U kunt al naar gelang uw eigen voorkeur borstvoeding of flesvoeding geven.

De normale mondmotoriek wordt het best gestimuleerd met een gewone speen. De voorkeur gaat uit naar spenen met een brede onderkant waar de mond zich makkelijk tegenaan kan sluiten (bv. een Dodi drie standen papspeen).

Als er ook een spleet in het gehemelte is, kan die in het begin problemen geven. Vaak wil borstvoeding dan niet lukken. Dit komt omdat er een open verbinding is tussen neus en mond, waardoor de baby niet voldoende onderdruk in de mond kan opwekken bij het zuigen.

Het geven van flesvoeding lukt na enige oefening bijna altijd. Het is van belang het kind rechtop te houden, want dan zal de voeding minder gauw door de neus naar buiten komen. Laat het kind ook tijdens en na de voeding boeren, want kinderen slikken tijdens het voeden veel lucht in. Niettemin kan de voeding toch nog vaak door de neus komen. Er zijn dan ook verschillende aangepaste spenen/flessen op de markt: een extra brede palatumspeen, de habermanfeeder of een schapen- of lammerenspeen.

De palatumspeen van het merk Bibi Nuk voldoet goed. De speen heeft een speciale vorm, waardoor de opening in het gehemelte voor een deel wordt afgesloten. Door de grootte van de speen is dit vaak geen oplossing voor een baby met een relatief kleine mond; dan kunt u beter overschakelen naar een gewone speen met brede basis.

De habermanfeeder (knijpfles) is speciaal ontwikkeld voor kinderen die moeilijk kunnen zuigen. Het tepelgedeelte van de speen heeft een spleetvormige opening, waarvan de stand kan aangepast worden volgens de behoefte van uw kind. De hoeveelheid te leveren melk wordt aangegeven door drie lijnen op de speen. Het klepsysteem laat de melk langzaam en gelijkmatig vanuit de fles in een grote speen lopen. De hoeveelheid melk en melkstroom kunnen moeiteloos geregeld worden. U kan steeds voorzichtig in de speen knijpen als het zuigen niet zo goed verloopt.

De schapen- of lammerenspeen is een vrij slappe, lange speen die de baby met de tong tegen de kaak aan leeg drukt. Het nadeel is dat hierbij de mondspieren bijna niet gestimuleerd worden. Deze speen wordt dan ook enkel aangeraden als laatste optie als andere aanpassingen echt niet helpen.

Als het kind met een plaat in de bovenkaak wordt behandeld, gaat het eten geven makkelijker. Door de plaat wordt namelijk de spleet in het gehemelte afgesloten. U kan dan meestal een gewone speen gebruiken. Wel kan het soms enige tijd duren, voordat het voeden goed lukt.

U kunt verschillende soorten spenen uitproberen, of het gat in de speen groter maken. Let erop dat het gat niet te groot is: dan komt er te veel lucht mee en uw baby zal zich makkelijker verslikken. Als het helemaal niet gaat, kan u de baby met een lepeltje voeden.

U doet er het beste aan de baby in de gebruikelijke tijdspanne te voeden: in ongeveer 20 à 30 minuten. Er moet immers ook tijd over blijven om te spelen en te knuffelen voor het kind weer naar bed gaat. Ook hebben ouders en kind tijd nodig om te rusten tussen de voedingen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 13-12-2013 13:04.