Slideshow: in de kijker


De CoZo-app is beschikbaar via de Google en Apple Store.

Lees meer


Het UZ Gent en de UGent zullen de referentiecentra daarbij begeleiden.

Lees meer


Het UZ Gent is vlot bereikbaar. Op de campus maakt een routesysteem u wegwijs.

Lees meer

​​Sleeve gastrectomie

De meest recente techniek is de sleeve gastrectomy (sleeve = mouw; gastrectomy = maagresectie). Bij deze techniek wordt met een kijkoperatie een groot stuk van de maag weggesneden waardoor enkel nog een maagbuis overblijft.

Sleeve gastrectomieVan de oorspronkelijke maag ter grootte van een meloen blijft dus nog enkel een banaan over. Daardoor krijg je sneller een verzadigingsgevoel. In het weggesneden maagstuk zitten de cellen die ghreline produceren. Dat is een orexigene (eetlustopwekkende) stof. Na een sleeve gastrectomie zou de drang om te eten sterk verminderen.

Voorlopig beschikken we in de wetenschappelijke literatuur enkel over resultaten tot 1-2 jaar na de ingrepen. Die geven aan dat het gewichtsverlies dat van de gastric bypass benadert. De kans op complicaties zou iets lager moeten zijn omdat deze ingreep technisch makkelijker is. Belangrijk om te onthouden is dat de ingreep nog geen standaardbehandeling is en dat meer wetenschappelijk onderzoek de resultaten op lange termijn moet aantonen.


 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 10-7-2015 11:33.