Slideshow: in de kijker


De CoZo-app is beschikbaar via de Google en Apple Store.

Lees meer


Het UZ Gent en de UGent zullen de referentiecentra daarbij begeleiden.

Lees meer


Het UZ Gent is vlot bereikbaar. Op de campus maakt een routesysteem u wegwijs.

Lees meer

​Opname en opvolging na ontslag

Opname

Meestal word je op de dag van de ingreep om 7u00 's ochtends opgenomen via het onthaal op het gelijkvloers van ingang 12 (gebouw K12).

Je moet vanaf middernacht nuchter zijn. Dit betekent dat je vanaf dan geen vast of vloeibaar voedsel meer mag eten of drinken. We vragen je om de avond voor de ingreep eventuele beharing op de borst en buikstreek te ontharen met een ontharingscreme (type Veet) die je in de supermarkt kan vinden.

Als je een CPAP-masker hebt, moet je dit meebrengen naar het ziekenhuis.

Afhankelijk van het type ingreep duurt de procedure 1 à 2 uur. Nadien ga je enkele uren naar de ontwaakzaal. Hoogrisicopatiënten blijven hier de hele nacht ter bewaking. 

De gastric banding

De dag na de ingreep begin je met gemalen/gemixte voeding. Dezelfde dag kan je het ziekenhuis verlaten.

De gastric bypass/sleeve gastrectomie

De dag na de ingreep begin je helder water te drinken. Je hebt geen neussonde, maar wel een infuus en mogelijk een buisje (drain) in de buik. Als alles goed gaat kan je vanaf de eerste dag of soms vanaf de tweede dag vaster (gemixed) voedsel beginnen eten en worden drain en infuus verwijderd.

Ontslag

Afhankelijk van hoe je je voelt, kan je ten vroegste op de derde dag het ziekenhuis verlaten.

Na je ontslag is het heel belangrijk om naar nieuwe voedingsgewoonten te zoeken. Die verschillen van persoon tot persoon, daarom stellen we geen lijsten op van wat je al dan niet mag eten. De diëtiste geeft je wel een aantal algemene raadgevingen mee zoals zes kleinere maaltijden per dag eten, traag eten, goed kauwen, niet drinken tijdens het eten enz. Om de hechtingen te laten verwijderen ga je een week na de ingreep bij je huisarts langs.

​Je krijgt ook een afspraak mee om 3 à 4 weken na het ontslag bij de chirurg langs te komen. Die zal je onder andere de vitaminepreparaten voorschrijven die je dagelijks moet innemen en zal met jou de mogelijkheid bespreken om deel te nemen aan het traject bewegingstherapie op de poli Ambulante revalidatie. Als je hiermee akkoord gaat, krijg je een voorschrift met de nodige informatie mee.

Het verdere traject bestaat het eerste jaar uit een poliklinische raadpleging om de 2 à 3 maanden, bij de chirurg, de diëtiste en/of de internist/endocrinoloog. Vanaf de derde maand doen we een bloedafname om vitaminetekorten op tijd te behandelen.

Na het eerste jaar wordt de frequentie van controles maar eenmaal om de zes maanden met minstens eenmaal per jaar een bloedafname. Het spreekt vanzelf dat deze controles ook door de huisarts kunnen worden gedaan.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 5-1-2017 16:56.