Slideshow: in de kijker


De CoZo-app is beschikbaar via de Google en Apple Store.

Lees meer


Het UZ Gent en de UGent zullen de referentiecentra daarbij begeleiden.

Lees meer


Het UZ Gent is vlot bereikbaar. Op de campus maakt een routesysteem u wegwijs.

Lees meer

​​Maagring

Extreme obesitas kan aangepakt worden door een maagverkleiningsoperatie of gastroplastiek. Daardoor verkleint de hoeveelheid voedsel die je per maaltijd kan eten.

MaagringBij deze operatie wordt een siliconenband gebruikt. Die band wordt bovenaan rond de maag geplaatst en gesloten via een gespsluiting. Er wordt bij deze ingreep niet in de maag gesneden en er wordt ook geen deel van de maag verwijderd. De siliconenband verdeelt de maag in twee in de vorm van een zandloper. Aan de binnenzijde van de band bevindt zich een opblaasbare ballon. De band staat via een slangetje in verbinding met een klein reservoir dat in de buikwand wordt geplaatst. Door vloeistof in het reservoir te spuiten, kan de ballon opgeblazen worden. Zo wordt de doorgang naar de maag vernauwd, in functie van de anatomie van de patiënt.

De band creëert een klein functioneel maagzakje, maar zorgt ook voor een vertraagde doorgang van voedsel naar de rest van de maag. Er ontstaat snel een verzadigingsgevoel en het hongergevoel verdwijnt. Je zal enerzijds minder kunnen eten en anderzijds je eetgedrag moeten aanpassen.

Omdat de maag op zich niet werd veranderd (alleen de toegang werd bemoeilijkt), is het altijd mogelijk om de maagband te verwijderen. Dit is af te raden omdat het tot een forse gewichtstoename leidt.

Dit type ingreep gebeurt in ons ziekenhuis doorgaans in daghospitalisatie of met een opname van één nacht. Hoewel er complicaties kunnen voorkomen in de postoperatieve fase, zijn ze zeer zeldzaam.

Dit systeem heeft het grote nadeel dat het risico dat de maagring moet herplaatst of zelfs verwijderd worden, toeneemt met de jaren. In het UZ Gent is de revisieratio 25% na 7 jaar. We stellen de maagring voornamelijk voor aan patiënten die zelfs na voldoende informatie gekant zijn tegen de gastric bypass operatie en bij oudere patiënten.


 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 10-7-2015 11:33.