Slideshow: in de kijker


De CoZo-app is beschikbaar via de Google en Apple Store.

Lees meer


Het UZ Gent en de UGent zullen de referentiecentra daarbij begeleiden.

Lees meer


Het UZ Gent is vlot bereikbaar. Op de campus maakt een routesysteem u wegwijs.

Lees meer

​​Gastric bypass

Normaal gezien heeft de maag een grote capaciteit zodat je een grote hoeveelheid voedsel kan eten voor je een verzadigingsgevoel krijgt. Na de doorgang door de maag wordt het voedsel verteerd en opgenomen ter hoogte van de dunne darm. Onverteerde voedselresten en vezels passeren de darm tot ze worden uitgescheiden.

Er bestaan verschillende operatieve technieken bij de behandeling van zwaarlijvigheid die je helpen om te vermageren. Sommige operaties zorgen ervoor dat de hoeveelheid voedsel die je kan eten tijdens een maaltijd sterk wordt beperkt (restrictie). Andere operaties zorgen er voor dat het voedsel dat je gegeten hebt minder door het lichaam wordt opgenomen (malabsorptie). et streven naar een realistisch gewicht. Deze ingrijpende operaties worden niet om esthetische redenen uitgevoerd: niet slank zijn, maar gezonder worden, is het doel van de ingreep. Je zal dus een resterend maar beperkt overgewicht moeten aanvaarden.​

Gastric bypassBij een gastric bypass worden de maag, de twaalfvingerige darm en een deel van de dunne darm van de spijsvertering uitgesloten. Door de ingreep wordt de hoeveelheid voedsel die je tijdens een maaltijd kan eten sterk beperkt zonder dat je een hongergevoel hebt en met een langdurig verzadigingsgevoel.

Ook de opname van vetten wordt licht beperkt, al is dit is eerder minimaal.

Het eten van hoogcalorische voedingsbestanddelen, voornamelijk suikers, geeft een onbehaaglijk gevoel. Ook dat draagt bij tot meer evenwichtige eetgewoonten na de operatie.

De ingreep wordt uitgevoerd via een kijkoperatie (laparoscopie). Daarvoor worden 5 kleine gaatjes in de bovenbuik gemaakt. Met behulp van nietjes in het bovenste gedeelte van de maag creëren we een nieuw klein maagreservoir. Dit reservoir heeft geen doorgang meer naar de rest van de maag. 

De dunne darm wordt verbonden met de nieuwe maag. Via een smalle doorgang gaat het voedsel van de nieuwe maag rechtstreeks naar de dunne darm. De ‘oude’ maag en de twaalfvingerige darm worden aldus overbrugd of gebypassed. Het einde van de twaalfvingerige darm wordt opnieuw verbonden met de dunne darm, tussen 100 en 150 cm verder dan de verbinding van de nieuwe maag met de dunne darm. Deze nieuwe verbinding van de twaalfvingerige darm met de dunne darm zorgt ervoor dat het maagsap, het galsap en het pancreassap met het voedsel vermengd kunnen worden.

Doorgaans kan je op de vierde dag na de ingreep het ziekenhuis verlaten. Vooral de eerste 3 weken zal je een aangepast dieet moeten volgen. Nadien krijg je een vitaminepreparaat voorgeschreven dat vooral voorziet in vitamine B12 en ijzersupplementen.

Na een gastric bypass operatie kan je rekenen op een gemiddeld gewichtsverlies van 30-40%. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat je moet streven naar een realistisch gewicht. Deze ingrijpende operaties worden niet om esthetische redenen uitgevoerd: niet slank zijn, maar
gezonder worden, is het doel van de ingreep. Je zal dus een resterend maar beperkt overgewicht moeten aanvaarden.


 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 10-7-2015 11:33.