Slideshow: in de kijker


UZ Letters maart 2018 pakt onder meer slikstoornissen aan en wil hepatitis C uitroeien.

Lees meer


De robot moet het aantal heringrepen tot een minimum beperken.

Lees meer


Het UZ Gent is vlot bereikbaar. Op de campus maakt een routesysteem u wegwijs.

Lees meer

​​Dieetconsult na de operatie

Ter voorbereiding van het ontslag krijg je van de diëtiste een reeks voedingsadviezen. De eerste 4 à 6 weken na de operatie gelden specifieke voedingsadviezen om problemen van obstructie te vermijden.

We raden aan om geleidelijk van vloeibare naar zeer zachte, gepureerde voeding over te schakelen en vervolgens naar voeding met een normale consistentie.

De eerste maand na de operatie is een overgangsfase of herstelfase. Nadien kan je in principe alles eten mits kleine individuele verschillen.

Het is ook belangrijk om je eetgedrag aan te passen om dumpingklachten te vermijden. Dumpingklachten ontstaan door een te snelle passage van voedsel en drank van de kleine maag naar de dunne darm. Volgende symptomen kunnen voorkomen:

  • misselijkheid
  • duizeligheid
  • futloosheid
  • zweten
  • versneld hartritme
  • krampen
  • diarree

Dumping kan ook ontstaan door te energierijk voedsel te eten, vooral suiker of zoetigheden (= snelle suikers), al dan niet gecombineerd met teveel vetten.

Een plotse hyperglycemie (= te hoge bloedsuiker) kan je best vermijden. Zoetstoffen kan je probleemloos gebruiken. Voor de geschikte zoetstoffen kan je raad vragen aan de diëtiste.

Om na obesitasheelkunde een gezond eetpatroon aan te leren en/of te behouden, zijn regelmatige consulten voor de opvolging van het dieet nuttig.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 10-7-2015 11:35.