U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Zorgaanbod > Artsen

Prof. dr. Martine Cools

Prof. dr. Martine Cools

Functie:

Afdelingshoofd - kliniekhoofd; kinderendocrinoloog

Dienst/afdeling:

Kinderendocrinologie en diabetologie, Centrum voor geslachtsontwikkeling

Geconventioneerd?

Ja

Specialisatie:

  • ​Aandoeningen van de geslachtsontwikkeling
  • Genderdysforie
  • Problemen van de teelballen of eierstokken
  • Gynaecologische endocrinologie bij kinderen
  • Syndroom van Turner

Afspraak:

​Tel: 09 332 24 30

Raadplegingen:

VoormiddagNamiddag
MA
DI9-11 uur
(telefonisch spreekuur)
13.30-17.10 uur
WO
DO8.20-11.40 uur
(eerste van de maand)
13.40-17 uur
VR
ZA
ZO

Bijkomende informatie:

Huidige positie

Prof. dr. Martine Cools is hoofd van de afdeling Endocrinologie en Diabetologie voor kinderen en adolescenten van het UZ Gent. 

Ze coördineert er ook het multidisciplinair team voor aandoeningen van de geslachtsontwikkeling (disorders of sex development, DSD), is lid van het team voor kinderen en jongeren met genderidentiteitsstoornissen en van het multidisciplinair Turnerteam. 

Ze is daarnaast hoofddocent Pediatrie aan de UGent.

Opleiding

Na haar opleiding tot arts en kinderarts aan de Universiteit Search van Antwerpen kreeg Martine Cools een onderzoeksbeurs van de European Society for Pediatric Endocrinology (ESPE). 

In 2004-2005 voerde ze haar doctoraatsonderzoek uit in het Laboratorium voor Experimentele Patho-Oncologie in Rotterdam, onder leiding van prof. Leendert Looijenga. 

In 2006 verdedigde ze haar doctoraatsthesis over de ontwikkeling van gonadale tumoren bij aandoeningen van de geslachtsontwikkeling. In datzelfde jaar werkte ze als fellow-kinderendocrinoloog in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, onder supervisie van prof. Sten Drop.

Sinds 2007 is prof. dr. Martine Cools als staflid kinderendocrinologie verbonden aan het UZ Gent.

Wetenschap

Prof. Cools is fundamenteel klinisch mandaathouder bij het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO). In haar functies coördineert ze de klinische activiteiten en het onderzoekswerk van het multidisciplinair team voor aandoeningen van de geslachtsontwikkeling van het UZ Gent. 

Het onderzoek van prof. Cools spitst zich toe op gonadale ontwikkeling, gonadaal kankerrisico en klinisch beleid bij DSD-patiënten. Andere interessedomeinen zijn genderidentiteitsstoornissen en uro-gynaecologische endocrinologie bij kinderen en adolescenten. Martine Cools ontving de ESPE-prijs van de Jonge Onderzoeker (ESPE Young Investigator Award) in 2010.

Publicaties

Martine Cools is (co-)auteur van meer dan 60 publicaties, voornamelijk over DSD. Ze is betrokken bij verschillende Europese onderzoeksprojecten (FP7, Sober, COST) en leidt momenteel een Europese werkgroep van COST Actie BM1303.

Lidmaatschappen

  • Bestuurslid van de DSD-werkgroep van ESPE. Martine Cools organiseerde in 2015 het internationale DSD-symposium I-DSD in Gent.
  • Lid van de European Society for PediatricEndocrinology
  • Lid van de Endocrine Society
  • Lid van de wetenschappelijke adviesraad van DSD Nederland.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 2-1-2019 16:20.