U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Zorgaanbod > Artsen

Dr. David J. Tate

Functie:

Staflid

Dienst/afdeling:

Maag-, darm- en leverziekten volwassenen

Geconventioneerd?

Ja

Specialisatie:

  • Endoscopische resectie
  • Endoscopie
  • Inflammatoir darmlijden

Afspraak:

  • Algemene raadpleging: tel. 09 332 95 00
  • Endoscopie: tel. 09 332 23 00

Raadplegingen:

VoormiddagNamiddag
MA
DI
WO
DO13.30-17 uur
VR8.15-12.30 uur
ZA
ZO

Bijkomende informatie:

Opleiding

Dr. David Tate werd opgeleid tot arts aan de University of Cambridge (VK) en aan de Royal Free and University College Medical School in Londen (VK). Hij volgde een uitgebreide bijkomende opleiding in invasieve endoscopie en poliepresectie aan Westmead Hospital in Sydney, Australië (hoofd: professor Michael Bourke).

Interesses

Dr. Tate is gespecialiseerd in de endoscopische wegname van (voorlopers van) tumoren van het maag-darmstelsel in een vroeg stadium, zoals uitgebreide dikdarmpoliepen, vroegtijdige maagkanker en slokdarmtumoren ontstaan in een Barrett-slokdarm. Daarvoor gebruikt dr. Tate geavanceerde technieken: endoscopische mucosale resectie, endoscopische submucosale dissectie en poliepectomie. 

Daarnaast houdt dr. Tate zich bezig met de endoscopische aanpak van poliepen met een erfelijke oorsprong zoals familiale adenomatosis poli (FAP), Lynch-syndroom and sessiel serrated polyposis-syndroom. Ook de endoscopische aanpak van achalasie van de slokdarm (via slokdarm en maag POEM) behoort tot zijn expertise.

Dr. Tate voert in het UZ Gent ook alle andere vormen van endoscopie uit:  gastroscopie, coloscopie en onderzoek van gal- en pancreaswegen (ERCP), en hij volgt patiënten met inflammatoir darmlijden poliklinisch op. 

Wetenschap

Dr. Tate’s onderzoek spitst zich toe op:

  1. de preventie van dikdarmtumoren na coloscopie en de studie van technieken om poliepen weg te nemen. Dat doet hij op nationaal en internationaal niveau.
  2. het verbeteren van de technieken voor poliepwegname (endoscopische mucosale resectie en endoscopische submucosae dissectie).
  3. het verminderen van het risico op herval na poliepwegname.
  4. de karakterisatie van colonpoliepen via endoscopische beeldvorming, moleculaire analyse en onderzoek van het dikdarmmicrobioom.

Dr. Tate vindt het uitermate belangrijk om onderzoeksresultaten te delen met de patiënten en hen snel en correct te informeren over nieuwe toepassingen.

Publicaties

Dr. David Tate heeft talloze voordrachten gegeven op nationale en internationale congressen en is ook eerste auteur van verschillende peer reviewed-publicaties in 2018.
 
Raadpleeg de publicaties van dr. David Tate.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 3-1-2020 09:28.