Prijs Magda Dierendonck 2010​

In 2011 werd de prijs Magda Dierendonck voor de vijfde keer uitgereikt. De prijs werd genoemd naar het voormalig departementshoofd verpleging van het UZ Gent. Deze prijs wil de verwetenschappelijking van de verpleegkunde in Vlaanderen stimuleren en bekroont patiëntgeoriënteerd onderzoek waarvan de resultaten een bijdrage leveren voor de verbetering van het verpleegkundig handelen.

De onafhankelijke jury werd dit jaar uitgebreid met vertegenwoordiging van UZ Leuven, UZ Antwerpen, UZ Brussel en de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen (Master verpleegkunde en vroedkunde) van Katholieke universiteit Leuven, Vlaamse universiteit Brussel en Universiteit Antwerpen.
De jury beoordeelde de onderzoeksrapporten op volgende criteria:

  • Kwaliteit van de methodologie van het onderzoek
  • Relevantie: betekenis voor de praktijkvoering
  • Innovatieve waarde van het onderzoek
  • Helderheid en begrijpelijkheid voor niet – wetenschappelijk opgeleiden
  • Taal

Ter gelegenheid van dit lustrum werden er niet één maar wel drie prijzen uitgereikt.

Laureaten

Katrien Denys, lector aan Katho Roeselare, was een van de laureaten van 2010. Ze kreeg de geldprijs van 2500 euro voor haar onderzoek 'Het correct gebruik van niet-steriel handschoenen door verpleegkundigen in een algemeen ziekenhuis: ontwikkeling van een richtlijn, uitwerken van leermiddelen'.

Mieke Deschodt, onderzoeker aan de KU Leuven, stak als tweede laureaat 1500 euro op zak. Ze viel in de prijzen met haar onderzoek 'Effect van een geriatrisch intern liaisonteam op zorgoutcome bij oudere heupfractuur patiënten: een gecontroleerde studie'.

Dimitri Beeckman, onderzoeker aan de UGent, werd de derde laureaat, met zijn onderzoek 'De effectiviteit van een multifacet en op- maat- gesneden strategie voor het implementeren van een digitaal en op- maat- gesneden decubituspreventie protocol in woonzorgcentra: een RCT'. Hij won een geldprijs van 1000 euro.

 Laureaten Prijs Magda Dierendonck 2010
Van links naar rechts: Magda Dierendonck, Katrien Denys (winnaar), Mieke Deschodt (2de laureaat), Dimitri Beeckman (3de laureaat), Filip Demeyere (Directerur Verpleging).

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 19-4-2018 16:28.