Veelgestelde vragen

Wie kan gebruikmaken van de toepassing?

Het afsprakenportaal is toegankelijk voor alle patiënten van wie de gegevens bekend zijn bij de balie Aanmelden en inschrijven. Wie al eerder behandeld is in het UZ Gent kan zich aanmelden. Voorlopig kan de toepassing alleen gebruikt worden door patiënten met de Belgische nationaliteit.

Hoe meld ik me aan?

Inloggen kan makkelijk met uw elektronische identiteitskaart (eID). U kan het programma om uw eID te lezen downloaden.

Hoe beheer ik de afspraken voor mijn kind?

Om een raadpleging voor uw kind te bekijken, verplaatsen of annuleren, logt u in met de kids-ID en pincode van uw kind.

Wat als aanmelden niet lukt?

U kunt alleen inloggen in het afsprakenportaal als uw gegevens bekend zijn bij de balie Aanmelden en inschrijven. De meest voorkomende problemen zijn:

 • Uw computer voldoet niet aan de vereisten voor het gebruik van eID-software. Controleer of dit probleem zich stelt.
 • U kan de eID-software alleen gebruiken met de drie door België erkende elektronische identiteitsdocumenten:
  • de eID, voor burgers ouder dan twaalf
  • de kids-ID, voor kinderen jonger dan twaalf
  • de vreemdelingenkaart, voor niet-Belgen die in België verblijven

Wat als ik problemen ondervind met de toepassing?

Neem contact op met de polikliniek waar u in behandeling bent.

Hoe gebruik ik mijn eID?

Om gebruik te kunnen maken van de elektronische identiteitskaart, moet de juiste software op uw computer geïnstalleerd zijn. Die kunt u zelf downloaden en installeren als u beheerrechten hebt over uw computer. Is dat niet het geval, dan moet u een beroep doen op uw ICT-coördinator.

 • Download de software
 • Herstart na installatie uw computer
 • Start de eID-lezer op en ga na of uw kaartlezer werkt en uw eID wordt gelezen. In de tab Kaart/PIN kan u uw pincode testen

Als u voor het eerst uw eID-lezer opstart, wordt u gevraagd om een basiscertificaat van Belgium Root te installeren. Bevestig door 'ja' aan te klikken om het gebruik van de eID mogelijk te maken. U krijgt deze melding maar één keer. Zodra dit basiscertificaat gekend is, kan Windows alle andere kaarten lezen die met dit basiscertificaat werken.

Werkt u met een andere browser dan Internet Explorer?

Bij andere browsers zoals Firefox zijn er extra aanpassingen nodig.

Is aanmelden met mijn eID veilig?

Iedereen die een kaartlezer en uw eID heeft, kan de gegevens op uw eID lezen. Daarop staan geen andere gegevens dan die op de voor- en achterzijde van de identiteitskaart en uw adres. De kaart op zich geeft geen toegang tot de privacygevoelige informatie die nodig is voor onlinetoepassingen. Daarvoor zijn de certificaten én uw pincode nodig. Ze vormen het onweerlegbare bewijs van uw identiteit en koppelen die aan de kaart. De certificaten en sleutels bevestigen in combinatie met uw pincode ook de echtheid van uw elektronische handtekening.

Daarom moet u uw pincode strikt geheim houden. Kies geen voor de hand liggende cijfercombinatie zoals uw geboortejaar of dat van een dierbare. Noteer uw pincode zeker niet op uw kaart.

In België is identiteitsfraude zo goed als onmogelijk. Bij diefstal van uw eID kan de politie de helpdesk van het Rijksregister vragen om uw eID te blokkeren. Bij de aanvraag van een nieuwe kaart kunnen dan controlevragen gesteld worden. Zo kan niemand in uw naam een nieuwe eID aanvragen.

Ondersteunen alle browsers de toepassing?

Het afsprakenportaal voor patiënten werkt in principe op alle webbrowsers.

Wat met privacy?

Aansprakelijkheid

Het portaal laat patiënten toe hun afspraken zelf te beheren. Het UZ Gent kan niet aansprakelijk worden gesteld voor gebreken of misbruik van het afsprakenportaal.

Privacy

Artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners van het UZ Gent zijn gebonden aan het beroepsgeheim. Medewerkers van het UZ Gent zullen alleen kennisnemen of gebruikmaken van die informatie nodig voor het uitoefenen van hun functie binnen het UZ Gent, en alleen met betrekking tot patiënten die aan hun zorgen zijn toevertrouwd.

Elke keer u inlogt, wordt dat geregistreerd. Dat gebeurt alleen om te kunnen nagaan in welke mate het afsprakenportaal wordt gebruikt.

Hoe gebruik ik het afsprakenportaal zo veilig mogelijk?

 • Gebruikt u draadloos internet (wifi)? Zorg ervoor dat uw internetmodem of router beveiligd is met encryptie en dat niet iedereen van uw internetverbinding gebruik kan maken. Raadpleeg daarvoor de handleiding of neem contact op met uw verkooppunt.
 • Een screensaver met paswoordbeveiliging kan er ook voor zorgen dat uw gegevens niet zichtbaar zijn wanneer u even inactief bent.
 • Blijf niet nodeloos ingelogd. Sluit het systeem af als u er geen gebruik meer van maakt of even weg moet.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 21-2-2019 16:10.