Wat doet een ergotherapeut?

Ergotherapeuten zijn paramedici. Net als bijvoorbeeld kinesitherapeuten, logopedisten en psychologisch assistenten maken ze deel uit van multidisciplinaire teams. Als u een lichamelijke, cognitieve of psychische beperking hebt, kan een ergotherapeut u helpen om de dagelijkse activiteiten opnieuw uit te voeren.

De ergotherapeuten van het UZ Gent kunnen u begeleiden van bij uw ziekenhuisopname tot en met uw revalidatie. Ze houden daarbij rekening met uw noden en wensen. En ze kijken ook naar de rol (bv. ouder, collega …) en taken die u had voor de opname. Zo willen ze uw levenskwaliteit en zelfstandig functioneren bevorderen thuis, op het werk, op school en in de vrije tijd. U krijgt de therapie individueel, op sommige diensten wordt in groep gewerkt.

De ergotherapeut:

  • oefent samen met u hoe u met uw beperkingen dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren
  • leert u nieuwe vaardigheden aan en geeft advies
  • geeft informatie over eventuele woningaanpassingen
  • geeft u advies over de aankoop van hulpmiddelen en leert ze te gebruiken

Deel van een multidisciplinaire revalidatie

De behandeling, de zogeheten ergotherapeutische interventie, maakt deel uit van een multidisciplinaire revalidatie, zoals bepaald door het Riziv. Artsen en andere zorgverleners bekijken tijdens een multidisciplinair overleg of u in aanmerking komt.

Een arts-specialist in de fysische geneeskunde en revalidatie schrijft de ergotherapeutische behandeling voor en coördineert die. De behandelingsduur en het aantal behandelingen zijn wettelijk bepaald.

Tijdens een multidisciplinaire revalidatie werken ergotherapeuten nauw samen met andere zorgverleners, bv. de kinesitherapeut, logopedist, sociale dienst, psycholoog, diëtist en verantwoordelijke arts. Samen bepalen ze de revalidatiedoelstellingen en sturen ze die indien nodig bij.

Ergotherapeut helpt patiënt

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 28-6-2019 15:42.