Slideshow: in de kijker


Het UZ Gent en de UGent zullen de referentiecentra daarbij begeleiden.

Lees meer


Elke dinsdag om 20.35 uur op VIER

Lees meer


Het UZ Gent is vlot bereikbaar. Op de campus maakt een routesysteem u wegwijs.

Lees meer

Veelgestelde vragen - Behandeling

Kan ik een behandeling weigeren?

Je hebt als patiënt het recht om een behandeling te weigeren. Hou er wel rekening mee dat dit ernstige gevolgen kan hebben voor je gezondheid.

Je hebt ook het recht om een behandeling te weigeren in het kader van de keuze die je maakt over je levenseinde. Via het document negatieve wilsverklaring kan je arts aangeven welke onderzoeken of behandelingen je niet meer wil ondergaan op het moment dat je niet meer wilsbekwaam bent. 

Bijvoorbeeld: Als je niet kunstmatig beademd wil worden wanneer je in een coma belandt en een niet-herstelbaar hersenletsel hebt, kan je dat laten vastleggen in een negatieve wilsverklaring.

Let wel: Deze negatieve wilsverklaring is rechterlijk afdwingbaar. Artsen zijn met andere woorden verplicht om dit verzoek van de patiënt te respecteren.

Kan ik een behandeling eisen?

Neen, als patiënt kan je geen behandeling eisen.

Je kan jouw wensen op het vlak van behandeling uiteraard wel bespreken met je arts. Dat wordt een positieve wilsverklaring genoemd.

Let wel: Een positieve wilsverklaring is niet rechterlijk afdwingbaar. Artsen zijn met andere woorden niet verplicht om dit verzoek van de patiënt te respecteren.

Wat kan ik doen als ik twijfel aan het advies of de behandeling van mijn arts?

Als je twijfelt aan het advies of de behandeling van je arts, kan je een tweede opinie vragen. Je raadpleegt dan een tweede arts om zijn advies te vragen over een diagnose of behandeling.

Je kan zelf rechtstreeks naar een andere arts gaan en zijn opinie vragen over een diagnose of behandeling. Een behandelende arts kan je ook doorverwijzen naar een tweede arts. Die zal op een raadpleging je patiëntendossier doornemen en zijn mening geven over de diagnose of behandeling.

Let wel: Hou er rekening mee dat een tweede opinie extra kosten met zich kan meebrengen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 21-6-2017 09:20.