U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

UZ Gent zet punt achter huidig accrediteringsmodel

26-5-2020

Als gevolg van de COVID-19-crisis ging de audit voor de hernieuwing van de NIAZ-Qmentum-accreditering in het UZ Gent niet door. Het ziekenhuis beslist nu om een punt te zetten achter het accrediteringstraject en de audit niet naar een latere datum te verschuiven. In de plaats komt een ambitieus kwaliteitsbeleid dat beter aansluit bij de eigenheid en prioriteiten van het UZ Gent, met externe toetsing.

COVID-19-crisis als kwaliteitstest

Prof. dr. Frank Vermassen, hoofdarts: ‘De COVID-19-crisis was voor het UZ Gent een kwaliteitstest die zijn gelijke niet kent. We stellen vast dat onze voorbereidingen hebben geloond en onze procedures hebben gewerkt. We hadden de crisis onder controle.

Na lang beraad over de sterktes en zwaktes van de NIAZ-accreditering acht de directie de tijd daarom rijp voor een ambitieus kwaliteitsbeleid dat beter tegemoetkomt aan onze noden. Daarom zeggen we de NIAZ-accreditering zoals we die nu kennen vaarwel.’

Nut bewezen maar ook nadelen

Het UZ Gent behaalde de NIAZ-Qmentum-accreditering voor het eerst in 2016. Prof. dr. Kristof Eeckloo, directeur Strategische beleidscel: ‘De accreditering heeft haar nut gehad. Ze heeft de ontwikkeling van ons kwaliteitsbeleid in een stroomversnelling gebracht.

Maar een accrediteringstraject heeft ook negatieve kanten. De werkbelasting in de aanloop naar een audit is zwaar en er ligt soms een te grote focus op externe profilering in plaats van interne verbetering. De inspanningen zijn niet altijd duurzaam. Bovendien verliest de accreditering ook aan waarde als certificaat van excellente kwaliteit nu bijna alle ziekenhuizen er een halen.’

Relevante kwaliteitsnormen

Het nieuwe kwaliteitsbeleid van het UZ Gent blijft inzetten op procedures, checks en interne audits om in alle omstandigheden de veiligheid van de patiënten te garanderen. Maar voortaan gaat het ziekenhuis zelf meer bepalen welke kwaliteitsnormen overeenstemmen met zijn prioriteiten en risicoanalyses. Een quality review board die hoofdzakelijk bestaat uit zorgprofessionals uit de praktijk zal dat kwaliteitskader afbakenen en permanent evalueren.

Klinische resultaten vergelijken

De focus ligt op kwaliteitsmethodes die bijdragen tot betere klinische resultaten voor de patiënten. In Vlaanderen hanteert VIP² nu al kwaliteitsindicatoren om de resultaten van ziekenhuizen te vergelijken voor veel voorkomende aandoeningen.

‘Als universitair ziekenhuis willen we ook de resultaten van gespecialiseerde behandelingen systematisch opvolgen en vergelijken met andere, internationale instellingen’, aldus Frank Vermassen. ‘We bouwen hiervoor een consortium uit met vergelijkbare internationale centra waar we nu al mee samenwerken in het kader van Europese Referentienetwerken (ERN’s) voor zeldzame ziekten.’

Externe toetsing

Externe toetsing blijft nodig om blinde vlekken te identificeren en risico’s in kaart te brengen. Voor die toetsing wil het UZ Gent ook in de toekomst met het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) samenwerken. Welke vorm die samenwerking precies zal aannemen, staat nog niet vast, maar de gesprekken met NIAZ lopen.