U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

‘Wolk in mijn hoofd’ doorbreekt taboe over psychische problemen tijdens en na een zwangerschap

29-8-2019

1 op de 5 vrouwen kampt met psychische problemen in de perinatale periode – de periode voor en na de bevalling. De problemen variëren van depressieve stoornissen of angststoornissen tot ernstige postnatale depressies. Bij 75 procent van de moeders worden ze niet herkend, slechts 1 op de 10 krijgt de juiste hulp.

Ook de partners kampen soms met psychische problemen, vooral als ook de moeder een perinatale depressie doormaakt. Iets minder dan 10 procent van de partners ontwikkelt een depressie, meestal 3 tot 6 maanden na de geboorte.

Taboe doorbreken

Psychiater prof. dr. Gilbert Lemmens van het UZ Gent: ‘Mentale problemen in de perinatale periode zijn vaak taboe. Je hoort blij te zijn met je zwangerschap of geboorte van je kindje. Vrouwen proberen hun klachten te verbergen en stellen de zoektocht naar hulp uit.’

Het Gents Netwerk voor Perinatale Mentale Gezondheid roept daarom op om over psychische problemen te praten en hulp te zoeken. Het netwerk is een samenwerking tussen verschillende diensten van het UZ Gent, Karus Campus Melle, Moeder-Baby-Eenheid Karus, Kraamkaravaan, Kind & Gezin, enkele wijkgezondheidscentra (Botermarkt, Nieuw Gent, Brugse poort) en ervaringsdeskundigen.

Om het taboe rond het uitblijven van de roze wolk te doorbreken, lanceert het de campagne ‘Wolk in mijn hoofd’. Op de nieuwe website www.wolkinmijnhoofd.be vindt u heel wat informatie en tips. U leest er ook getuigenissen en wordt verwezen naar professionele hulp.

Goed te behandelen

Voor de campagne werkt het netwerk samen met ervaringsdeskundigen zoals Friedl Teirlinck. ‘Ik heb er nooit een taboe van gemaakt dat ik na de geboorte van mijn zoon een postpartumdepressie had. Ik vertelde eerlijk mijn verhaal om aan andere mama’s te laten zien dat ze niet alleen zijn, dat het te genezen is en dat ze zich moeten laten helpen.’

Psychische problemen in de perinatale periode zijn inderdaad goed te behandelen. De behandeling hangt af van de aard van de problemen, de intensiteit en de omgeving. Ze kan bestaan uit therapeutische ondersteuning tijdens consultaties, dagbehandelingen of een opname. Na de bevalling bieden Moeder-Baby-Eenheden behandelingen waarbij er naast therapie voor de moeder en eventueel haar partner, ook ruimte is voor coaching tijdens de zorg en de interactie met de baby.

Video

 
 

Ook met dit filmpje moedigt het Gents Netwerk voor Perinatale Mentale Gezondheid vrouwen aan om over psychische klachten te praten met vrienden, familie en zorgverleners. Voor meer info, surf naar www.wolkinmijnhoofd.be.

Aanbevolen info