U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Een op de zeven zwangere vrouwen ontwikkelt zwangerschapsdiabetes

10-11-2017

Obesitas en type 2 diabetes (suikerziekte) zijn wereldwijd in opmars. Ook zwangerschapsdiabetes komt steeds meer voor. Maar liefst een op de zeven zwangere vrouwen ontwikkelt deze aandoening.

Gevolgen

Als zwangerschapsdiabetes niet goed behandeld wordt, kan het leiden tot een grote, zware baby. Dat verhoogt het risico op een gecompliceerde bevalling. Het betekent ook een grote belasting voor de vrouw zelf: ze moet heel intensief opgevolgd worden in het ziekenhuis en loopt ook zelf gezondheidsrisico's (bv. zwangerschapsvergiftiging).

Zwangerschapsdiabetes draagt ook bij tot een verhoogd risico op obesitas en type 2 diabetes bij het nageslacht.

Risico verminderen

Het positieve nieuws is dat u zelf het risico op zwangerschapsdiabetes kunt verminderen:

  • Gewichtsverlies en lichaamsbeweging vóór, maar in zekere mate ook tijdens de zwangerschap, is de meest effectieve aanpak.
  • Er zijn ook goede medicijnen beschikbaar als beweging onvoldoende helpt.

Ook na de bevalling

Ook na de bevalling kunt u de kans op diabetes verder verlagen. Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hadden, hebben meer kans om type 2 diabetes te ontwikkelen. Als ze ook nog eens overgewicht hebben, is dit risico nóg hoger.

Voldoende lichaamsbeweging, niet te veel zitten, dagelijks gezonde en gevarieerde voeding, een gezond lichaamsgewicht en rookstop doen het risico op type 2 diabetes substantieel dalen.

Infostand

Op 14 november vindt de Wereld Diabetes Dag plaats. In het UZ Gent staat dan een infostand in de centrale hal aan ingang 12. U komt er te weten of u een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes hebt. U krijgt er ook tips om type 2 diabetes te vermijden.