U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

‘We zijn borstvoeding geven verleerd’

2-8-2019

Zes lactatiekundigen staan in ons ziekenhuis kersverse mama’s bij en geven vorming aan vroedvrouwen en verpleegkundigen.

‘Alle recente medische studies bevestigen wat we al weten: baby’s hebben baat bij borstvoeding. Ze worden over het algemeen minder vaak ziek en genezen sneller. Op termijn lopen ze onder meer minder risico op zwaarlijvigheid. Toch kregen moeders onder impuls van de industrie jarenlang het advies om voor kunstvoeding te kiezen. De vorige generaties missen daardoor de ervaring om hun dochters en kleindochters op weg te helpen. Borstvoeding geven was ooit iets natuurlijks, maar we zijn het verleerd. Daarom springen wij in.

Ons belangrijkste advies luidt: luister naar je kind. Nieuwe mama’s willen alles perfect doen en zoeken houvast: op vaste tijdstippen het kindje voeden, vijf minuten aan de ene borst, vijf aan de andere. Zo werkt het niet. Als het kind aangeeft dat het honger heeft, dan geef je het te eten. Aanleggen is daarbij beter dan afkolven. Het kind voelt graag de warmte en geborgenheid van zijn mama. Daar wordt het rustig van.

Mama’s die kiezen voor kunstvoeding willen we zeker geen schuldgevoel aanpraten, maar we willen hen correct informeren. Borstvoeding is niet altijd de makkelijkste keuze. Soms vraagt het veel inzet om de melkproductie op gang te krijgen of gaat het om medische redenen wat moeilijker. Maar uiteindelijk lukt de borst geven zo goed als altijd. En daar vaart de baby wel bij.’