U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Waarom seks? Omdat het plezant is!

29-3-2018

4.655 Belgen namen deel aan het onderzoek 'Waarom seks?', dat een team van Gentse seksuologen de voorbije jaren heeft gevoerd. Het meest gehoorde antwoord: 'Omdat het plezant is'. Opmerkelijk is dat de maatschappelijke veronderstelling dat vrouwen intimiteit belangrijker vinden dan lust en plezier niet blijkt te kloppen.

YSEX?

Het onderzoek is een vervolg op een Amerikaanse studie 'Why humans have sex?' (YSEX?). Terwijl het Amerikaanse onderzoek zich beperkte tot een bevraging bij 444 psychologiestudenten - vooral jonge vrouwen - ging het Gentse onderzoek een stap verder. De respons was groot: 4.655 Belgen namen deel aan het onderzoek.

De vijf belangrijkste redenen voor seks

  1. Omdat het leuk is
  2. Omdat het goed voelt
  3. Omdat ik lichamelijk genot wil ervaren
  4. Omdat ik geil ben
  5. Omdat het opwindend, avontuurlijk is

Mannen en vrouwen verschillen amper

De redenen die het vaakst worden aangehaald voor seks zijn dezelfde voor mannen en vrouwen. Elia Wyverkens, klinisch psycholoog-seksuoloog, licht toe: 'Hoewel mannen geneigd zijn om vaker fysieke redenen aan te halen (bv. lust) en vrouwen emotionele redenen (bv. verlangen naar intimiteit), zijn die verschillen erg klein. In de jongste leeftijdsgroep (geboren tussen 1997 en 2001) is er zelfs geen significant verschil. Dat doorbreekt de maatschappelijke veronderstelling dat vrouwen intimiteit belangrijker vinden dan lust en plezier.'

Seks verliest aan voldoening, maar wint aan belang

Bij Belgen ouder dan 55 jaar geeft seks minder voldoening. De jongste respondenten (-18 jaar) geven hun seksueel leven gemiddeld een score van 8.4/10, senioren een score van 6.2/10.

Wat het belang van seks betreft, is het dan weer net andersom: jongeren geven een score van 6.7/10 en senioren gemiddeld 8.2/10. 'We denken dat dat komt door de lagere frequentie bij ouderen. Hoe minder evident de seks, hoe belangrijker het wordt,' verklaart Elia Wyverkens. 'Seks vraagt doorgaans meer inspanning van ouderen en krijgt daardoor misschien een belangrijkere plaats in hun leven. Het is het ultieme bewijs dat je lichaam werkt en je iemand kan begeren.'

Permanente vorming

'Waarom seks?' vond plaats in het kader van de Permanente Vorming Seksuologie, georganiseerd door de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de UGent en het UZ Gent. Een team van zeven klinisch seksuologen, onder supervisie van prof. dr. Guy T'Sjoen (ook bekend van Topdokters), prof. dr. Ann Buysse en prof. dr. Marieke Dewitte, voerde de studie uit in het kader van een eindwerk van het tweede opleidingsjaar.