U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

UZ Gent referentiecentrum voor complexe ingrepen bij pancreas- en slokdarmkanker

1-7-2019

De federale overheid besliste eind vorig jaar om complexe ingrepen bij pancreas- en slokdarmkanker te centraliseren in ziekenhuizen die minstens twintig ingrepen per jaar uitvoeren. Cijfers van het Kankerregister tonen aan dat de overlevingskansen in die centra veel hoger liggen dan in ziekenhuizen met minder expertise. Het UZ Gent haalde zowel voor pancreas- als slokdarmchirurgie de erkenning als referentiecentrum binnen.

Steeds betere overlevingscijfers

Pancreas- en slokdarmkankers zijn moeilijk te behandelen en vragen vaak om complexe chirurgische ingrepen. De kans op complicaties vermindert aanzienlijk als een ervaren team die operaties uitvoert.

  • In het UZ Gent verricht een gespecialiseerd team van de dienst Algemene en hepatobiliaire heelkunde 80 tot 100 pancreasresecties per jaar. Ongeveer 60 daarvan zijn complexe Whipple-operaties in de pancreaskop.
  • De chirurgen van de dienst Gastro-intestinale heelkunde voeren elk jaar zo'n 80 slokdarmresecties uit, waaronder 10 zeer complexe ingrepen in samenwerking met de dienst Hoofd- en halschirurgie.

Zowel voor pancreas- als slokdarmchirurgie liggen de overlevingscijfers flink hoger dan vroeger. De chirurgen gebruiken steeds vaker minimaal-invasieve technieken die maximaal agressief zijn voor de tumor.

Verwijzing en samenwerking

Voor complexe pancreas- en slokdarmchirurgie moeten ziekenhuizen voortaan doorverwijzen naar de erkende referentiecentra. Als een lokaal ziekenhuis een patiënt naar het UZ Gent doorstuurt, overleggen het verwijzende en behandelende team. Dat is een duidelijke meerwaarde.

Vooral bij complexe aandoeningen geldt: hoe meer mensen meekijken, hoe scherper de diagnose en hoe beter de therapie. Patiënten komen naar het UZ Gent voor de ingreep en keren voor de nabehandeling terug naar het ziekenhuis dat hen behandelt.

Snelle behandeling

Het UZ Gent is klaar voor de extra ingrepen die de erkenning als referentiecentrum met zich zal meebrengen. De diensten Algemene en hepatobiliaire heelkunde en Gastro-intestinale heelkunde blijven kankerpatiënten met voorrang behandelen. Voor pancreaschirurgie krijgen patiënten die klaar zijn voor de ingreep krijgen binnen de 1 tot 2 weken een operatiedatum. Voor slokdarmchirurgie is dat binnen de 2 tot 4 weken. 

Meer info

Slokdarmoperatie