U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

UZ Gent erkend als supraregionaal traumacentrum

13-12-2018

De Nederlandse vereniging voor traumachirurgie erkent het UZ Gent als supraregionaal of level 1-traumacentrum voor kinderen en volwassenen.

Een trauma of ernstig ongeval is in België de belangrijkste doodsoorzaak bij mensen onder de 40 jaar. In het UZ Gent staat dag en nacht een multidisciplinair traumateam klaar om ernstig gekwetste slachtoffers op te vangen. Goede traumazorg redt levens en zorgt ervoor dat slachtoffers zo goed mogelijk herstellen.

Volgehouden inspanningen

De erkenning tot level 1-traumacentrum dankt het UZ Gent aan volgehouden inspanningen.

  • Dag en nacht staat een multidisciplinair team van artsen, verpleegkundigen en ambulanciers klaar om ernstig gekwetste kinderen en volwassenen op te vangen.
  • Alle hulpverleners stemmen van bij het ongeval tot aan de revalidatie met elkaar af.
  • Het ziekenhuis organiseert traumaopleidingen en trainingssessies voor eigen en externe hulpverleners volgens internationale richtlijnen.
  • De kwaliteit van de zorg wordt systematisch opgevolgd. Bij elke patiënt wordt bekeken wat beter kan. De patiënt wordt ook geregistreerd in een internationaal register om behandelingen en resultaten te kunnen vergelijken.

Hogere overlevingskans, minder risico op beperkingen

Prof. dr. Peter De Paepe, urgentiearts en diensthoofd van de Spoedgevallendienst, reageert opgetogen: 'We streven naar de beste zorg voor slachtoffers van zware ongevallen en zijn verheugd met de erkenning. Buitenlandse ervaring leert dat een slachtoffer van een zwaar ongeval een hogere overlevingskans heeft als hij verzorgd wordt in een traumacentrum. Het slachtoffer loopt op langere termijn ook minder risico op beperkingen.'

Prof. De Paepe wil daarom de traumazorg in de regio verder uitbouwen in een traumanetwerk: 'We willen nauwer samenwerken met de ziekenhuizen in onze regio en met de MUG- en ambulancediensten. We zullen afspraken maken over hoe en waar we zwaargewonden het best opvangen om hen de beste zorg te kunnen bieden.'

Tweede ziekenhuis in België

Het UZ Gent krijgt de accreditatie als supraregionaal traumacentrum na een externe audit door de Nederlandse vereniging voor traumachirurgie. Die internationale accreditatie-instantie werkt met strenge internationale eisen om kwaliteitsvolle traumaopvang te verzekeren. Het UZ Gent is het tweede ziekenhuis in België dat de Nederlandse erkenning ontvangt, na het UZ Leuven.