U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Transgender Infopunt en UZ Gent delen expertise in docureeks over transgenders

24-1-2018

​Vandaag start op één de docureeks M/V/X, die vijf Vlaamse transgenders volgt. De reeks toont de moeilijke weg die ze een jaar lang hebben afgelegd om hun uiterlijk beter te laten overeenstemmen met hun innerlijk. Het Transgender Infopunt en het Centrum voor seksuologie en gender van het UZ Gent werkten mee aan het programma.

Op consulatie in het UZ Gent

Het UZ Gent heeft een uitgebreide expertise in de multidisciplinaire zorg voor transgenders, en stond mee aan de wieg van het Transgender Infopunt.

In M/V/X zien we onder meer hoe de consultaties bij de transgenderexperten van het UZ Gent verlopen. Plastisch chirurg prof. dr. Stan Monstrey bereidt de transpersonen voor op de ingrepen en volgt ze op. Prof. dr. Guy T’Sjoen, endocrinoloog, buigt zich over de hormonale transitie. En psychologe-seksuologe dr. Els Elaut zorgt voor de psychologische begeleiding.

Genuanceerd beeld

De reeks M/V/X geeft een genuanceerde kijk op het wel en wee van de vijf transgenders. Prof. dr. Joz Motmans, coördinator van het Transgender Infopunt: “De docu toont de mooie én de moeilijke momenten en blijft weg van stereotypen. Niet alleen de medische transitie komt aan bod, maar ook het mentale aspect en de sociale impact. Dat juich ik toe. Ook op psychisch vlak hebben transpersonen een moeilijke weg af te leggen. Het is goed dat dit uitvoerig aan bod komt in het programma.”

Sterke groei in aanmeldingen

Het aantal mensen dat zich jaarlijks aanmeldt bij het genderteam van het UZ Gent is de voorbije jaren sterk gestegen. In 2011 startte het team nog 94 begeleidingstrajecten op met transpersonen. Vorig jaar meldden zich 240 mensen. Daarvan was 29 % jonger dan 18 jaar bij de opstart van het traject. Bij de volwassenen meldden zich evenveel mannen als vrouwen.

Niet elke begeleiding van een transpersoon leidt tot een medische geslachtsverandering. Het genderteam legt de nadruk op wat de persoon nodig heeft om zichzelf te kunnen zijn.

M/V/X is vanaf 24 januari vier weken lang te zien op één, om 21.30 uur.

mvx-dylano.jpg