U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Topdokters volgt kinderimmunoloog Filomeen Haerynck en lever- en pancreaschirurg Aude Vanlander

1-4-2021

Op 5 april start het nieuwe seizoen van Topdokters op Play4. Zeven topdokters geven ons een unieke blik achter de schermen van de medische wereld. Twee van hen werken in het UZ Gent. 

Prof. dr. Filomeen Haerynck

Prof. dr. Filomeen Haerynck is kinderimmunoloog. Ze werkt met kinderen die door een aangeboren primaire immuunstoornis (PID) een lage weerstand hebben en vaak ziek zijn.  

In het UZ Gent coördineert prof. Haerynck één van de grootste centra gespecialiseerd in PID in België. In het labo voerde ze met haar team ook wetenschappelijk onderzoek naar waarom jonge, gezonde patiënten in sommige gevallen toch ernstig ziek worden van COVID-19. Het gerenommeerde tijdschrift 'Science' publiceerde vorige zomer de resultaten met veel weerklank in de Belgische pers. 

In het programma volgen we prof. Haerynck bij verschillende kinderen met PID, van peutertjes tot jonge tieners. We zien haar ook aan het werk bij een patiënt die een levensreddende beenmergtransplantatie krijgt. 

Dr. Aude Vanlander

Dr. Aude Vanlander werkt als chirurg op de dienst Algemene en hepatobiliaire heelkunde. Ze is gespecialiseerd in levertransplantaties en lever- en pancreaschirurgie. Waar mogelijk maakt ze tijdens haar ingrepen gebruik van de robot. Ze volgde daarvoor een opleiding in de bekende Orsi Academy, waar ze nu ook zelf lesgeeft aan andere artsen.

In het programma zien we haar onder meer aan het werk tijdens een levertransplantatie waarbij een jonge moeder een stukje lever doneert aan haar zieke, zes maanden oude baby. 

Elke maandag

Topdokters, een programma van Woestijnvis, is vanaf 5 april elke maandag om 20.35 uur te zien op Play4 en Goplay.be.