U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Nieuw seizoen van Topdokters volgt drie UZ-artsen

13-1-2019

Op maandag 28 januari om 20.35 uur start het nieuwe seizoen van Topdokters op VIER. Negen topdokters geven de kijker een inkijk in hun fascinerend beroep. Drie van hen zijn aan de slag in het UZ Gent.

Dr. Eva Van Braeckel – longarts

'Schimmels zijn echt mijn passie. Maar als ik er eentje in de koelkast vind, dan durf ik er bijna niet aan te komen!'

Dr. Eva Van Braeckel

Dr. Eva Van Braeckel is als longarts in het UZ Gent gespecialiseerd in mucoviscidose bij volwassenen. Een aparte patiëntengroep, want net doordat muco hen elke dag als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangt, staan haar patiënten vol wilskracht in het leven.

Op de consultaties is het niet ongewoon dat er naast de optimale behandeling met baanbrekende medicatie ook belangrijke levenskeuzes besproken worden. Het belangrijkste doel van dr. Van Braeckel is de levenskwaliteit van haar patiënten te verbeteren én hun leven te verlengen, want voorlopig wordt slechts 14% van de mucopatiënten ouder dan 40 jaar.

Naast mucoviscidose behandelt dr. Van Braeckel ook patiënten met tbc en andere longinfecties, zoals zeldzame schimmels, waar ze een aparte fascinatie voor heeft, zo blijkt.

Prof. dr. Frank Plasschaert – kinderorthopedist

'Sommige kinderen noemen me wel eens dokter Plaagstaart. Kinderen zijn heel leuke patiënten, omwille van hun open en spontaan karakter.'

Prof. dr. Frank Plasschaert

Een krom kind terug recht maken, zo beschrijft prof. dr. Frank Plasschaert zijn job. Het is de letterlijke vertaling van de het woord ‘ortho-pedie’.

Als kinderorthopedist aan het UZ Gent en het AZ Sint-Jan Brugge behandelt prof. Plasschaert kinderen en adolescenten met onder andere scoliose, heupdysplasie, klompvoetjes, cerebrale parese en neuro-orthopedische problemen. Voor de meeste kinderen is hij een held, ze noemen hem ook al eens dokter ‘Plaagstaart’. Hoewel hij chirurg is, is opereren volgens hem vaak niet nodig of maar een stukje van een veel breder behandelingsplan.

Prof. Plasschaert bezoekt en verzorgt ook kinderen met een motorische beperking in hun verzorgingsinstelling of school, zoals Spermalie in Brugge.

Prof. dr. Karel Decaestecker – roboturoloog

'De tijd dat we de mensen gewoon van boven tot onder opensneden om ergens te geraken, is voorbij.'

Prof. dr. Karel Decaestecker

Primeur in 2017: een jonge, ambitieuze dokter van het UZ Gent voert voor het eerst in Europa een autotransplantatie van een nier uit via robotchirurgie. De nier wordt uit het lichaam gehaald, bewerkt op ijs en teruggeplaatst bij dezelfde patiënt om een nier te redden die anders verloren is. Vijf kleine insneden van een centimeter en één van 6 cm, en na een kleine week mocht de patiënt al naar huis.

Prof. dr. Karel Decaestecker is als roboturoloog tot ver buiten de landsgrenzen bekend. Zijn team voert ook als enige in België niertransplantaties uit met levende donoren via de robot. Als uroloog voert hij vaak oncologische robotoperaties uit.

Zijn specialiteit is de reconstructie van een vervangblaas, gemaakt van een stuk dunne darm. Hij geeft ook opleidingen in robotchirurgie aan collega’s urologen en chirurgen van over de hele wereld.