U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Kankerpatiënten krijgen kosten voor invriezen ei- of zaadcellen terugbetaald

21-5-2019

Een behandeling tegen kanker kan de vruchtbaarheid aantasten. Dankzij oncofreezing hoeven patiënten hun kinderwens niet op te bergen. Het Riziv betaalt die procedure terug, maar zorgverleners weten dat niet altijd.

Jonge patiënten die de diagnose kanker krijgen, moeten snel beslissen. De interventies om hun vruchtbaarheid te bewaren, worden uitgevoerd voor de behandeling tegen kanker start. De patiënten laten ei- of zaadcellen wegnemen, invriezen en bewaren. Bij kinderen die nog niet in de puberteit zitten, worden eierstok- of testikelweefsels ingevroren.

Goedkoop is dat niet, maar op 1 mei 2017 sloot het Riziv een conventie af met de erkende fertiliteitscentra. Sindsdien dekt het Riziv de kosten voor patiënten die voor een chemobehandeling staan. Zij betalen alleen het remgeld van de raadplegingen. Op 1 september 2018 werd de conventie uitgebreid. De terugbetaling geldt voortaan ook voor vrouwen met een borderline eierstoktumor en patiënten die door een niet-oncologische hematologische ziekte een stamceltransplantatie moeten ondergaan.

Fertiliteit is een belangrijk thema. Het Kankercentrum van het UZ Gent kaart het bij jonge patiënten altijd aan. Als ze dat wensen, kunnen de patiënten dan meteen op raadpleging bij de afdeling Reproductieve geneeskunde. Maar blijkbaar loopt de informatiedoorstroming niet in alle ziekenhuizen even vlot. Het budget van de conventie wordt onderbenut. Hoe meer zorgverleners op de hoogte zijn van de terugbetaling, hoe meer jongeren een geïnformeerde beslissing kunnen nemen over hun toekomst.

Oncofreezing