U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Lotgenotencontact helpt dwarslaesiepatiënten tijdens en na revalidatie

5-9-2018

Patiënten met een ruggenmergletsel of dwarslaesie moeten alle kansen krijgen om na hun revalidatie terug aan het maatschappelijk leven deel te nemen. Die boodschap stuurt de internationale vereniging van personen met een dwarslaesie (ISCoS) op 5 september, Spinal Cord Injury Day, de wereld in. 

Het UZ Gent sluit zich daar volmondig bij aan. Al meer dan 30 jaar helpen ervaringsdeskundigen van de vzw Piekernie patiënten bij hun terugkeer naar het leven buiten het Revalidatiecentrum.

Ruggenmergletsel

In het UZ Gent revalideren elk jaar 60 nieuwe patiënten die door een ongeval of ziekte een ruggenmergletsel opliepen. Een groot deel van hen blijft ook na een lange revalidatie verlamd aan de onderste ledematen (paraplegie) of onderste en bovenste ledematen (tetraplegie) en is afhankelijk van een rolstoel.

Intense revalidatie

‘De patiënten gaan eerst door een periode van intense revalidatie waarbij ze hun lichamelijke functies maximaal leren gebruiken’, vertelt dr. Annick Viaene, revalidatie-arts. 

‘We leren hen ook met de rolstoel omgaan, dagelijkse activiteiten uitvoeren en sporten en zorgen voor psychologische ondersteuning als dat nodig is. Maar de terugkeer naar de maatschappij na de lange revalidatie in de beschermde omgeving van ons centrum blijft vaak moeilijk.’

Lotgenotencontact en eerlijke informatie

‘Lotgenotencontact kan helpen’, vertelt Jacky Boelens, voorzitter van de vzw Piekernie. ‘Patiënten hebben veel aan de eerlijke verhalen van ex-patiënten die hun draai vonden in het leven. Die geven perspectief en vullen de professionele aanpak van de zorgverleners aan.' 

'Patiënten die dat willen, brengen we zo snel mogelijk na hun opname met ervaringsdeskundigen in contact, liefst via activiteiten in groep, zoals filmbezoek of een etentje buitenshuis. We organiseren infosessies en op vraag ook individuele gesprekken over onderwerpen die patiënten nauw aan het hart liggen.

Piekernie

De vzw Piekernie werkt in synergie met het Revalidatiecentrum. De praatcafés en sportinitiaties van de vzw maken deel uit van het behandelprogramma. Ook na hun revalidatie kunnen leden deelnemen aan toegankelijke activiteiten en ervaringen uitwisselen. Meer over Piekernie: www.piekernie.org