U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

H.K.H Prinses Astrid opent Smart Space, een platform voor grensverleggend revalideren

6-9-2019

Prinses Astrid opent Smart Space en kijkt toe hoe een patiënt GRAIL uittest.Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid heeft op 6 september Smart Space geopend in het Revalidatiecentrum van het UZ Gent. Smart Space is een ziekenhuisbreed platform voor nieuwe technologieën in de zorg.

Gericht revalideren

Een eerste blikvanger van Smart Space is GRAIL: Gait Real-time Analysis Interactive Lab. GRAIL is een hoogtechnologisch platform waarmee patiënten gericht en efficiënt kunnen revalideren. Het combineert een geavanceerde loopband met een virtuele omgeving en een systeem voor bewegingsregistratie.

  • De loopband bestaat uit twee banden die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Hij kan ook in alle richtingen kantelen, waardoor er hellingen ontstaan en zijwaartse bewegingen worden uitgelokt. De loopband kan de patiënt zelfs laten struikelen om hem te leren het evenwicht te herstellen. Een veiligheidsvest voorkomt dat hij valt.
  • Een reusachtig halfrond panoramisch scherm toont een virtuele omgeving: een straat met een zebrapad, een pad in een bos, een drukke winkelstraat. De patiënt hoort ook het omgevingsgeluid. Hij oefent dus als het ware in de onvoorspelbare dagelijkse leefwereld, maar vertoeft in de veilige setting van de revalidatieruimte.
  • Onder de loopband zitten twee drukplaten die gedetailleerd de druk- en schuifkrachten in kaart brengen. Twaalf camera’s volgen voortdurend de bewegingen. Al die informatie wordt in realtime verwerkt en geprojecteerd, zodat de patiënt meteen ziet wat hij doet.

‘De komende drie jaar gaan we GRAIL vooral inzetten voor amputatiepatiënten en patiënten met een hersenletsel, zowel kinderen als volwassenen’, zegt revalidatiearts Ruth Van Der Looven. Hoofdergotherapeut Lode Sabbe vult aan: ‘Het doel van de revalidatie is dat mensen ondanks hun beperkingen weer volop aan de samenleving kunnen deelnemen: thuis, op het werk, op school.’

Wetenschappelijk onderzoek

De bewegingsregistratie levert ook waardevolle data op voor wetenschappelijk onderzoek. Dat moet in de toekomst bijdragen aan de behandeling van andere patiënten. Bv. bij de revalidatie van parkinsonpatiënten, het beter uitlijnen van knieprothesen bij kankerpatiënten of gerichte visuele stimulatie bij mensen met een netvliesprothese.

Dr. Van Der Looven besluit: ‘We ontwikkelen samen een platform voor iedereen die werk wil maken van technologische innovatie in de zorg. Smart Space moet klinische zorg, praktijkrelevant onderzoek en productontwikkeling met elkaar vervlechten. Het innovatiefonds van het UZ Gent investeert 650.000 euro in het project. We reiken ook de industrie de hand voor verdere productontwikkeling.’

Meer info