U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Artsen reconstrueren voor het eerst plasbuis van een vrouw met wangslijmvlies

4-12-2018

Urologen Nicolas Lumen en Marjan Waterloos slaagden er voor het eerst in België in om de plasbuis van een vrouw te reconstrueren met wangslijmvlies. De vrouw kampte met een vernauwing van de plasbuis en kan dankzij de ingreep weer plassen zonder pijn. De techniek wordt al langer toegepast bij mannen, maar bij vrouwen is ze veel complexer en risicovoller.

Uit de kaak van de patiënt

Ongeveer 10 procent van de vrouwen die moeilijk plast, kampt met een vernauwing van de plasbuis. De symptomen zijn een trage straal, moeilijk kunnen leegplassen, pijn bij het plassen en herhaalde urineweginfecties.

Prof. dr. Lumen: ‘Vrouwen met een korte vernauwing kunnen we behandelen met relatief eenvoudige ingrepen. Maar bij herval of langere vernauwingen, kiezen we beter voor een transplantatie van wangslijmvlies.’

Voor de ingreep haalt de arts het slijmvlies uit de binnenkant van de kaak van de patiënt, dat groeit nadien vanzelf terug. Hij snijdt vervolgens de plasbuis ter hoogte van de vernauwing open en naait aan beide kanten een stuk wangslijmvlies vast. Het resultaat is een verbrede plasbuis met een normale diameter.

Complexer bij vrouwen

Bij mannen reconstrueren urologen al 20 jaar plasbuizen met wangslijmvlies. Ook in het UZ Gent passen artsen die techniek wekelijks toe. Maar door het verschil in anatomie is de ingreep bij vrouwen een stuk complexer en is het risico op verwikkelingen zoals incontinentie veel groter.

In de wetenschappelijke literatuur zijn minder dan 100 ingrepen bij vrouwen beschreven. De eerste in België blijkt een succes. Dr. Waterloos: ‘Na twee weken hebben we de blaassonde bij de patiënte verwijderd. Ze vertelde ons dat ze nu voor het eerst in 23 jaar kan plassen zonder pijn.’

Vrouwen die denken in aanmerking te komen voor een reconstructie van de plasbuis, kunnen advies vragen aan hun behandelende arts.