U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Mensen met spina bifida leven steeds langer

4-11-2017

Het Spina bifida referentiecentrum van het UZ Gent vierde op 4 november zijn tiende verjaardag. Het multidisciplinaire team van het centrum helpt patiënten met spina bifida om zo zelfstandig mogelijk te zijn.

Die aanpak en de medische vooruitgang werpen hun vruchten af. In de jaren ’80, na neurochirurgische doorbraken, haalden patiënten met spina bifida 40 jaar. Nu worden in Vlaanderen jaarlijks ongeveer twintig baby’s met spina bifida geboren. Voor hen voorspellen artsen een zo goed als normale levensverwachting.

Aanpak van incontinentie

‘De hogere levensverwachting heeft ongetwijfeld te maken met doorbraken in de aanpak van incontinentie’, legt dr. Helene Verhelst van het referentiecentrum uit. ‘De meeste patiënten met spina bifida hebben een hyperactieve blaas die voor druk op de nieren zorgt. Complicaties aan de nieren leidden vaak tot overlijden, maar vandaag hebben we heel wat nieuwe middelen om die te vermijden.’

De aanpak van incontinentie zorgt niet alleen voor een hogere levensverwachting, maar ook voor meer comfort.

  • Met sondes wordt de blaas volledig geledigd. Er worden ingrepen uitgevoerd om de blaas te vergroten en er is medicatie om de blaasspier te ontspannen.
  • Ook met botoxinjecties in de blaas kan men de blaasspier ontspannen.
  • Patiënten kunnen zelf een darmspoeling doen, zodat ze zonder zorgen het huis kunnen verlaten.
  • 90 procent heeft geen pamper meer nodig.

Aangepaste, modieuze kleding

Ook de mode investeert in het comfort van patiënten. Sommige mensen hebben een stoma of zitten in een rolstoel waardoor gewone kledij moeilijk te dragen is. Ervaringsdeskundigen ontwierpen daarom aangepaste, modieuze kleding. De modemerken GOZZ, MAKT en So Yes toonden hun collecties op het verjaardagssymposium van het referentiecentrum.Modeshow

Over spina bifida

Spina bifida, beter bekend als open ruggetje, is ongeneeslijk. Door deze aandoening zijn de bogen van de wervels niet goed gesloten. Daardoor liggen bepaalde structuren zoals ruggenmerg en vliezen mogelijk niet beschermd in de wervelbogen en kunnen ze beschadigd raken.

De gevolgen zijn ernstig. Patiënten met spina bifida kampen vaak met motorische beperkingen en continentieproblemen. Ook hydrocefalie (waterhoofd) en verstandelijke beperkingen komen voor.

Over het referentiecentrum

Het Spina bifida referentiecentrum van het UZ Gent geeft zorg en advies aan kinderen en volwassenen met een aangeboren ruggenmergaandoening of een ruggenmergaandoening die voor de leeftijd van drie jaar ontstond. Patiënten worden er geholpen door een multidisciplinair team van artsen en paramedici.

Meer informatie vindt u op www.uzgent.be/spinabifida.