U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Pacemaker stelt zich automatisch af op maat van de patiënt

5-7-2018

Door een nieuwe software zal een CRT-pacemaker zelf zijn werking kunnen afstellen op het hartritme van de patiënt. De software werd ontwikkeld door dr. Jan De Pooter, cardioloog bij het UZ Gent, en zijn collega’s. De pacemaker doet de aanpassingen op basis van de elektrocardiogrammen die het afneemt. De nieuwe ontwikkeling is veelbelovend voor patiënten met een CRT-implantaat die toch blijven kampen met hartfalen.

CRT-pacemaker

Een pacemaker is een apparaat dat ervoor zorgt dat het hart in het juiste ritme blijft kloppen. Er bestaan verschillende soorten. Welk type pacemaker geïmplanteerd wordt, hangt af van de aandoening.

Elk jaar krijgen 1.000 Belgen een CRT-implantaat. CRT staat voor cardiale resynchronisatie therapie. Het toestel doet bij patiënten met hartfalen de twee hartkamers opnieuw synchroon samentrekken. Maar bij 30 procent van de patiënten blijft ook met de CRT-pacemaker de pompfunctie van het hart verzwakt.

Perfect afstemmen

‘Omdat elke patiënt anders is en zijn hartritme voortdurend varieert, is het moeilijk om de CRT-pacemaker perfect af te stellen,’ verduidelijkt dr. De Pooter. ‘Met de nieuwe software kan het toestel elk uur van de dag een elektrocardiogram maken, de beste instellingen voor de patiënt bepalen en de aanpassingen uitvoeren.’

‘De nieuwe techniek maakt alleen gebruik van elektrocardiogrammen. Daardoor zal de software aan de pacemaker toevoegen makkelijk en goedkoop kunnen’, vervolgt dr. De Pooter. ‘Elke cardioloog kan de aanpassingen bovendien zelf doen. Patiënten die al een pacemaker hebben, zullen geen nieuwe ingreep moeten ondergaan.’

Brede interesse

De nieuwe ontwikkeling is het resultaat van het doctoraatsonderzoek van dr. De Pooter. De software is nog niet beschikbaar in de huidige commerciële toestellen, maar de interesse bij de fabrikanten is groot. Het team van dr. De Pooter zal de software verder ontwikkelen en de eerste studies met klinische toepassingen opstarten.

CRT-pacemaker