U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Nieuwe vleugel Spoedgevallendienst geeft patiënten meer comfort en privacy

23-8-2018

De Spoedgevallendienst heeft een nieuwe vleugel in gebruik genomen. Dankzij een gedeeltelijke verbouwing en een deel nieuwbouw hebben de patiënten er meer comfort en privacy. De acute zorgzone – het zenuwcentrum van de Spoedgevallendienst – kreeg zes nieuwe behandelboxen en een extra triagelokaal. De wachtzaal, het onthaal en de ambulancehal zijn vernieuwd. 

De capaciteitsuitbreiding was nodig om de toenemende patiëntenstroom op te vangen: in vergelijking met tien jaar geleden melden zich elke dag liefst 24 procent meer spoedpatiënten aan.

Meer comfort en privacy

De nieuwe vleugel van de Spoedgevallendienst biedt meer comfort en privacy. De ruime zorgboxen kregen een glazen deur en worden van elkaar gescheiden door wanden in de plaats van gordijnen. Aan de muren prijken foto’s van Tom D’Haenens. Ze tonen bekende Gentse stadsbeelden met de UZ-mug en -ziekenwagen als protagonisten.  

Zorgboxen Spoed

In de acute zorgzone staat de controledesk centraal tussen de oude en nieuwe boxen. Dat laat de medewerkers toe om alle patiënten in de dertien boxen nauwlettend te monitoren.

Springbalie

Het onthaal van de Spoedgevallendienst is beter afgeschermd zodat patiënten hun verhaal niet meer voor de hele wachtzaal hoeven te doen. Met één druk op de knop kan de onthaalmedewerker het open onthaal omvormen tot een afgesloten ruimte. Dat kan nodig zijn bij agressie of ernstig besmettingsgevaar. De zogenoemde springbalie is de eerste in een Belgisch ziekenhuis.

onthaal Spoed

wachtzaal spoed