U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Nieuwe test voorspelt slaagkans van levertransplantaties

9-1-2018

Het UZ Gent heeft een eenvoudige test ontwikkeld om de slaagkans van levertransplantaties te voorspellen. Dankzij die test zal de wachtlijst voor donorlevers korter worden en zullen gevaarlijke transplantaties vermeden worden.

Suikerprofielen

Een donorlever wordt getransporteerd in een bewaarvloeistof. In die vloeistof zitten eiwitten die bepaalde suikerprofielen (glycomics) bevatten. De onderzoekers vergeleken de suikerprofielen bij 118 geslaagde transplantaties met die bij 4 transplantaties waarbij de lever werd afgestoten. Daaruit bleek dat het suikerprofiel perfect het succes van de levertransplantatie kon voorspellen.

Betere screening

Een levertransplantatie is voor mensen met een gevaarlijke leveraandoening vaak de enige kans op genezing. Jaarlijks krijgen ongeveer 240 mensen in België een nieuwe lever. In 2016 overleden 45 patiënten terwijl ze op de wachtlijst stonden voor een transplantatie. Er is dus een duidelijk tekort aan donorlevers.

Meestal verloopt een levertransplantatie goed, maar in 1 tot 4 procent van de gevallen functioneert de lever niet vlak na een transplantatie. Dan is binnen de 24 uur een nieuwe transplantatie nodig om te vermijden dat de patiënt overlijdt.

‘Door de betere screening kunnen we de kwaliteit van de donorlevers beter inschatten. Zo gaan er minder donorlevers verloren’, legt dr. Xavier Verhelst uit. ‘Omdat we op voorhand kunnen voorspellen of een lever zal aanslaan, kunnen we ook gevaarlijke transplantaties vermijden.’

Op de markt

Het UZ Gent staat bekend voor zijn levertransplantatieprogramma en voert jaarlijks meer dan 50 levertransplantaties uit. Daardoor beschikt het ziekenhuis over de nodige data om fundamenteel en klinisch onderzoek uit te voeren.

De nieuwe test is het resultaat van zo’n onderzoek dat het team van dr. Xavier Verhelst en prof. dr. Hans Van Vlierberghe van het UZ Gent het afgelopen jaar voerde in samenwerking met prof. dr. Nico Callewaert van het VIB Gent.

De onderzoeksresultaten verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Gastroenterology. Er lopen onderhandelingen om de test op korte termijn op de markt te brengen.