U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Nieuwe technologie spoort longkanker sneller op

28-11-2018

Longarts Thomas Malfait gebruikte op 26 november voor het eerst in Vlaanderen een innovatieve technologie om longkanker op te sporen. Met de nieuwe technologie kunnen artsen ook van kleine of moeilijk te bereiken longletsels biopsies nemen. Dat maakt een snellere diagnose mogelijk. De patiënt leeft zo minder lang in onzekerheid. De behandeling kan ook sneller starten, wat de overlevingskans vergroot.

Klassieke diagnose vaak te laat

Longkanker is wereldwijd de meest dodelijke kanker. Elk jaar krijgen 8.000 tot 10.000 Belgen de diagnose. In 75% van de gevallen is de kanker op dat moment al in een gevorderd stadium.

Artsen stellen de diagnose op basis van een biopsie. Tot dusver voerden ze die pas uit als een CT-scan een letsel toonde dat groter is dan 2 cm of aan de buitenkant van de long ligt. Bij kleinere of dieperliggende vlekken wogen de risico’s op complicaties zoals een klaplong te zwaar door. Patiënten moesten afwachten en na een aantal maanden een nieuwe scan laten nemen.

Sneller biopsies met nieuwe technologie

De nieuwe technologie werkt nauwkeuriger waardoor artsen ook stukjes van kleinere of moeilijk te bereiken letsels kunnen verwijderen voor onderzoek. ‘We brengen onder verdoving een soort camera met gps in de longen van de patiënt in‘, verduidelijkt dr. Malfait. ‘Die stippelt de route naar de longletsels uit.’

Daarna gaat een heel fijne katheter in de longen, tot in de dichtste vertakkingen. ‘We brengen die katheter tot bij het vlekje’, zegt dr. Malfait. ‘Daar kunnen we meteen een biopsie doen en eventueel het vlekje markeren zoals bij een tatoeage. Toont de biopsie aan dat het vlekje kwaadaardig is, dan weet de chirurg precies welk stukje longkwab hij moet verwijderen.’

Grotere overlevingskans, minder onzekerheid

Onderzoek wijst uit dat een snelle diagnose een grotere overlevingskans geeft. Bij een vlekje van 1 cm is de overlevingskans vijf jaar na de behandeling 90%, bij een vlekje van 2 cm is dat 80%.

Dr. Malfait stipt nog een belangrijk voordeel aan: ‘Voor patiënten valt het bijzonder zwaar om scan na scan af te wachten of het vlekje groeit. Met de nieuwe technologie leven ze minder lang in onzekerheid. Ze weten sneller of het vlekje goed- of kwaadaardig is.’

Terugbetaling

De ziekteverzekering betaalt de kosten van de ingreep met de nieuwe technologie nog niet terug. Voorlopig springt in het UZ Gent het Platform voor medische innovatie bij. Dat platform stimuleert de voortrekkersrol van het UZ Gent in de innovatie van de zorg.

Patiënten die denken in aanmerking te komen voor het innovatieve onderzoek, bespreken een mogelijke doorverwijzing naar het UZ Gent het best met hun behandelende arts.

Artsen voeren een longbiopsie uit met de nieuwe technologie