U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Nieuwe afdeling voor ‘monitored anesthesia care’ en preoperatieve anesthesieconsultaties

30-9-2019

De dienst Anesthesie en het Chirurgisch dagziekenhuis nemen een nieuwe afdeling in gebruik voor ‘monitored anesthesia care’ (MAC). Chirurgen en anesthesisten voeren er in vijf behandelzalen kleinere interventies uit die niet broodnodig in een operatiezaal thuishoren. Voor de patiënten is dat geruststellender dan een ingreep in een klassieke operatiezaal. De afdeling heeft ook vier bijkomende consultatieruimtes voor preoperatieve anesthesieconsultaties (PAC).

Monitoring door een anesthesist

Sommige ingrepen gebeuren enkel in een operatiezaal omdat een vorm van anesthesie – en dus monitoring door een anesthesist – nodig is. 

Prof. dr. Marc Coppens, afdelingshoofd Chirurgisch dagziekenhuis: ‘Behandelingen die te zwaar zijn voor een polikliniek verschuiven nu beetje bij beetje naar nieuwe de monitored anesthesia care unit. Denk aan gebitssaneringen onder narcose, diagnostische procedures bij kinderen en Mohs-chirurgie om huidtumoren weg te snijden. In de vijf MAC-zalen zullen behandelingen onder lokale, locoregionale en algemene anesthesie plaatsvinden bij patiënten in dagopname. De anesthesist waakt altijd over de veiligheid en het comfort van de patiënten.’

Afdeling voor 'monitored anesthesia care'

Patiënten geruststellen

Een MAC-zaal heeft minder toestellen en is minder intimiderend dan een klassieke operatiezaal. De infrastructuur is beter afgestemd op de omvang en complexiteit van de behandelingen en ingrepen. Het comfort en gemak van de patiënt staan voorop: de behandelruimtes stralen rust en veiligheid uit en alle chirurgisch materiaal zit weggeborgen in kasten.

Gezond op de operatietafel

De tweede helft van de afdeling is bestemd voor preoperatieve anesthesieconsultaties. 

Prof. dr. Patrick Wouters, diensthoofd Anesthesie: ‘Na het consult bij de chirurg komt de patiënt langs bij de anesthesist en de verpleegkundige. Zij overlopen de ziektegeschiedenis, brengen allergieën en het medicatiegebruik in kaart en doen zo nodig een bloedonderzoek en elektrocardiogram of verwijzen door voor bijkomende onderzoeken. Zo zorgen we ervoor dat patiënten zo gezond mogelijk op de operatietafel belanden en verkleint het risico’s op complicaties.'

Meer preoperatieve anesthesieconsultaties

Patiënten krijgen ook de kans om op voorhand al hun vragen over de anesthesietechniek te stellen. Dat neemt heel wat angst weg. We voeren nu jaarlijks zowat 3.700 PAC’s uit, zowel voor dagopnames als meerdaagse opnames. Dat aantal willen we met de nieuwe afdeling gevoelig opdrijven’.

Afdeling voor 'monitored anesthesia care'