U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Michaël Vrijmoed inspireert nierpatiënten met kookdemonstratie

9-10-2019

Nierpatiënten volgen naast een medische behandeling meestal ook een dieet. Op 10 oktober demonstreerde sterrenchef Michaël Vrijmoed dat je ondanks dat dieet een heerlijk menu op tafel kunt toveren. Veertig nierpatiënten en hun partners woonden de demonstratie bij in het restaurant van het UZ Gent.

Richtlijnen op maat

Prof. dr. Wim Van Biesen, medisch diensthoofd Nefrologie, licht toe: ‘Als de nieren niet goed meer functioneren, kunnen we een behandeling en medicatie opstarten. Maar daarmee bereiken we de functie van een gezonde nier niet. Nierpatiënten moeten daarom hun voeding aanpassen.’

Patiënten krijgen daarvoor richtlijnen op maat. Bepaalde ingrediënten moeten ze schrappen, andere minder gebruiken. En sommige voedingswaren moeten ze op een specifieke manier bereiden. Prof. Van Biesen: ‘We vragen patiënten om geen zout en minder vocht te gebruiken. Indien nodig, moeten ze ook de hoeveelheid kalium en fosfor beperken.’

Toch heerlijke maaltijden

De voedingsaanpassingen hebben een grote impact op de eetgewoonten van patiënten en hun familie. Maar goed en met smaak eten blijft uiteraard belangrijk, zodat ze voldoende voedingsstoffen opnemen en op gewicht blijven.

Prof. Van Biesen: ‘We willen patiënten helpen in hun zoektocht naar lekker eten door ons te richten op wat ze wel mogen eten en hoe ze dat smakelijk kunnen klaarmaken.’ Michaël Vrijmoed: ‘Soms zijn we er ons niet van bewust hoe veelzijdig een ingrediënt kan zijn. Ik wil vooral tonen dat we ook met de beperkingen van een dieet heel smaakvolle gerechten kunnen bereiden.’

Sterrenmenu

Na de kookdemonstratie schoven de patiënten en hun partners aan tafel om van de heerlijke gerechten van de sterrenchef te proeven.

  • Voorgerecht: ravioli van algen met tofu, groene thee en kroepoek van algen
  • Hoofdgerecht: gebraiseerde runderkaak met gelakte sjalot en aubergine
  • Dessert: gepofte rode biet met sorbet van framboos

Michaël Vrijmoed inspireert nierpatiënten met kookdemonstratie

Dieetvoorschriften

Een dialysepatiënt mag niet te veel vocht innemen want dat leidt tot vochtophoping. Daarom moet je goed monitoren hoeveel vocht je inneemt en zout beperken. Want hoe meer zout je inneemt, hoe meer dorst je krijgt.

Ook kaliumrijke voeding kan gevaarlijk zijn want kalium heeft een invloed op de hartwerking. Je vindt het in grotere hoeveelheden in bv. verschillende soorten fruit en rauwe groenten. Als je de groenten op een bepaalde manier kookt, dan mag je ze wel eten.

Tenslotte kan voeding met een te hoog fosforgehalte negatieve gevolgen hebben voor het hart en de bloedvaten. Fosforrijke voeding die geen meerwaarde heeft, zoals cola, vermijd je daarom beter. Andere bronnen van fosfor zoals volkoren- en zuivelproducten, brengen wel voedingswaarde. Die kan je eten in aangepaste hoeveelheden en met kennis van zaken.