U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Stroke unit lanceert kookboek voor eenhandig koken

3-5-2018

Het Stroke team van het UZ Gent lanceert een kookboek voor mensen die door een functionele beperking na een beroerte met één hand moeten koken. Het boek bevat lekkere en eenvoudige recepten die met beperkte hulpmiddelen klaar te maken zijn.  

Het kookboek 'Lekker eigenhandig. Eerste hulp bij eenhandig koken' is een initiatief van verpleegkundige Valery Termont en ergotherapeut Anneleen Leyman van de dienst Neurologie/Stroke unit. Dat gespecialiseerd, multidisciplinair team zorgt voor de acute behandeling na een beroerte of cerebrovasculair accident (CVA), maar ook voor de revalidatie van mensen die met de gevolgen van een beroerte moeten leven.

Hulpmiddelen om zelfstandig te koken

Valery Termont: 'Een op de drie patiënten heeft na een beroerte functionele problemen en heeft nood aan zorg en hulp op lange termijn. We streven ernaar om die mensen zo zelfstandig mogelijk te laten wonen en functioneren. Ook koken hoort daarbij, al is dat niet evident als je één hand niet of minder goed kan gebruiken. Daarom geven we samen met de Thuiszorgwinkel dit kookboek voor eenhandig koken uit.'

Chef Broes Tavernier van restaurant 't Vijfde seizoen in Aalter bedacht gezonde, eenvoudige de recepten. Anneleen Leyman: 'Bij elk recept sommen we mogelijke hulpmiddelen op, zoals snij-instrumenten die je met één hand kan bedienen, ergonomische messen en klemsystemen voor potten. Twee ex-patiënten hebben de recepten en hulpmiddelen uitgetest en goedgekeurd.'

Vroege herkenning beroerte maakt groot verschil

Bij een CVA of beroerte raakt het kwetsbare hersenweefsel beschadigd omdat een bloedvat scheurt of een bloedklonter een slagader naar het brein afsluit en de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de hersenen belemmert. In België krijgen jaarlijks ruim 20.000 mensen een beroerte.

Voor een goede uitkomst na een beroerte is herkenning van de symptomen en snelle actie cruciaal. Daarom is het belangrijk om onmiddellijk de hulpdiensten te verwittigen als je de symptomen van een beroerte opmerkt. Alarmsignalen zijn een scheefstaande mond, verlamde arm en spraakproblemen. Een beroerte kan iedereen overkomen, ook jonge, gezonde mensen.

Gespecialiseerde beroertezorg in het UZ Gent

Het herstel na een beroerte is substantieel beter als patiënten in een gespecialiseerde eenheid voor beroertezorg worden opgenomen. Op de Stroke unit van het UZ Gent krijgen patiënten een hyperacute behandeling. Dat kan gaan om een klonteroplossende infuusbehandeling binnen de 4,5 uur na de eerste verschijnselen van een herseninfarct of een dringende angiografie (beeldvorming van de bloedvaten) van de hersenen om de klonter uit het bloedvat te verwijderen.

Ook vroege, intensieve revalidatie is een kritische factor voor een goede uitkomst en maakt deel uit van het behandelpakket van het UZ Gent. Deze geïntegreerde aanpak maakt de Stroke unit van het UZ Gent tot het referentiecentrum in de regio.

Praktisch

Het kookboek 'Lekker eigenhandig. Eerste hulp bij eenhandig koken' is vanaf 3 mei 2018 te koop bij de Stroke unit van het UZ Gent (tel. 09 332 47 22) en in de Thuiszorgwinkel en kost 18 euro. De opbrengst gaat integraal naar de vzw voor jonge beroertepatiënten.