U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Huisartsenwachtpost op campus UZ Gent geopend

8-10-2020

Vandaag openen het UZ Gent en de Huisartsenvereniging Gent een nieuwe huisartsenwachtpost op de ziekenhuiscampus, naast de ingang van de Spoedgevallendienst. Patiënten kunnen er aankloppen voor dringende medische zorg buiten de spreekuren van de eigen huisarts.

Bel 1733

Wie op vrijdagavond, in het weekend of op een feestdag een medisch probleem heeft dat snel zorg vereist – vb. een acute infectie of een wonde die moet gehecht worden – belt het centrale nummer 1733. Een onthaalmedewerker boekt de patiënt in bij de nabije wachtpost. Is de patiënt zelf niet in staat om naar de wachtpost te komen, dan komt een arts van de wachtpost aan huis. Op andere weekavonden verbindt het callcenter 1733 de patiënt met een huisarts van wacht. 

Vier kabinetten

In de huisartsenwachtpost meldt de patiënt zich met zijn identiteitskaart aan. De huisarts komt de patiënt halen in de wachtzaal. De wachtpost telt vier kabinetten die naargelang de nood bemand worden. Na de consultatie betaalt de patiënt in de wachtpost volgens de derdebetalersregeling enkel het remgeld voor de consultatie.

Verwijzing van en naar spoed

Indien nodig verwijst de huisarts in de wachtpost naar een spoedgevallendienst die de patiënt vrij kiest. Omgekeerd kan de spoedgevallendienst patiënten ook naar de huisartsenwachtpost verwijzen als de zorgnood dat toelaat. Prof. dr. Peter De Paepe, hoofd Spoedgevallendienst UZ Gent: ‘Voor het eerst slaan in Gent de huisartsen en spoedgevallendiensten op deze manier de handen in elkaar om patiënten met een dringende medische vraag de best mogelijke zorg te bieden. Dat de huisartsenwachtpost en de spoedgevallendienst op onze campus naast elkaar huizen vergroot het comfort voor de patiënt.’

Hergroepering Gentse huisartsenwachtposten

Op vraag van de overheid heeft de Gentse huisartsenvereniging (HVG) de wachtposten op ziekenhuissites gecentraliseerd. Enkele bestaande wachtposten waren bovendien verouderd en sluiten de deuren, zoals de wachtpost van Gentbrugge. De wachtpost op de Martelaarslaan blijft open totdat de wachtpost op de site van AZ Sint-Lucas klaar is.

Praktisch

Dringende medische hulp nodig buiten de reguliere spreekuren?

  • Bel 1733

Openingstijden huisartsenwachtpost UZ Gent

  • vrijdagavond van 19 tot 23 uur
  • zaterdag, zondag en feestdagen van 8 tot 23 uur

UZGent201008_Huisartsenwachtpost_lowres9.jpg

UZGent201008_Huisartsenwachtpost_lowres2.jpg