U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Hoe voorkom je handeczeem door veelvuldig handen wassen?

20-3-2020

Om besmetting met het coronavirus tegen te gaan, moeten we dikwijls de handen wassen of ontsmetten met handalcohol. Dat heeft een weerslag op onze handen en kan leiden tot handeczeem. Draag zorg voor je handen met onderstaande tips.

Hoe kan ik handeczeem voorkomen?

Gebruik zoveel mogelijk zachte handzeep, syndet (milde reinigingsgel) of handwasolie. Was de handen grondig volgens de voorschriften en spoel ze goed af. Dep de handen droog met papieren doekjes en gooi de doekjes nadien weg. Wrijf niet te hard, deppen volstaat.
Breng na het handen wassen en doorheen de dag een hydraterende crème aan als jouw activiteiten dat toelaten. Kies bij voorkeur een handcrème die niet geparfumeerd is. Smeer de handen nog eens in voor het slapengaan. Je kan katoenen handschoenen dragen nadat de handen zijn ingesmeerd.

Wanneer moet ik handschoenen gebruiken?

Gebruik handschoenen als jouw handen langere tijd in contact komen met water of een vloeistof, zoals bij het afwassen, poetsen, reinigen of ontsmetten van materialen. Zorg ervoor dat jouw handen goed droog zijn voor je handschoenen aantrekt. Moet je ze langere tijd dragen, trek dan onder de handschoenen van rubber of vinyl een katoenen paar aan.

Mag ik alcoholgel aanbrengen op mijn handschoenen?

Nee, doe dat zeker niet. De alcoholgel kan de handschoenen aantasten. Ververs je handschoenen geregeld. Er is momenteel geen tekort aan.

Mag ik handcrème aanbrengen na de alcoholgel?

Als je een alcoholgel gebruikt hebt, moet je wachten tot je handen droog zijn voor je een handcrème aanbrengt.

Ik heb eczeem op mijn handen, wat nu?

Contacteer je huisarts of dermatoloog. Er zijn speciale crèmes om eczeem aan de handen te behandelen. De meeste dermatologen blijven telefonisch of via mail beschikbaar voor advies.

Ik heb een contactallergie, waar moet ik op letten?

Blijf de gekende contactallergenen vermijden. Vraag om aangepaste handzeep op jouw werkplek. Als je allergisch bent aan rubber of latex moeten ook jouw handschoenen aangepast zijn aan je contactallergie.​