U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Gentse onderzoekers blijven hiv-mysterie verder ontrafelen

29-11-2013

​"Bij negen op de tien seropositieven die elke dag hiv-remmers nemen, kunnen we het virus volledig onderdrukken. Toch blijft het virus latent in het lichaam aanwezig en duikt het weer op zodra de medicatie niet meer wordt ingenomen. Daarom richten we al onze aandacht in het onderzoek nu op de functionele genezing van hiv", zegt prof. dr. Linos Vandekerckhove, coördinator van de hiv-polikliniek in het UZ Gent en hoofd van een van de hiv-onderzoekslabo’s aan de UGent. De Gentse onderzoekers willen nu in eerste instantie het hiv-virus uitschakelen om tot een functionele genezing te komen. Dat wil zeggen dat zij zoeken naar manieren om hiv-medicatie bij seropositieven stop te zetten, zonder dat het virus terugkeert. Recente onderzoeksontwikkelingen suggereren dat dat haalbaar moet zijn.

Naar aanleiding van Wereldaidsdag op 1 december, lanceert het Gentse hiv-onderzoekscentrum de gloednieuwe website www.hivontrafelen.be. Die site bevat informatie over de recente ontwikkelingen in het hiv-onderzoek, de noodzaak van verder onderzoek en een positieve getuigenis van een serodiscordant koppel dat op natuurlijke wijze zwanger raakte.

[!!! Opgelet: de website is (enkel) optimaal te bekijken met recente browsers, zoals internet explorer 9, mozilla firefox, google chrome,…]