U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Gezocht: proefpersonen en medewerkers voor COVID-19-vaccinstudies

5-10-2020

Unit voor COVID-19-studies en fase 3-vaccinstudies in de steigers

Het Centrum voor vaccinologie (CEVAC) van het UZ Gent start met de voorbereidingen voor drie fase 3-studies naar een coronavaccin. Daarvoor zoekt het centrum nog proefpersonen. Om de studies in goede banen te leiden richt het CEVAC een nieuwe unit voor COVID-19-studies op en werft het medewerkers aan.

Fase 3: doeltreffendheid

Fase drie is de laatste fase in de ontwikkeling van een vaccin voor het op de markt komt. Nadat de veiligheid, dosering en reactie van het afweersysteem zijn onderzocht in de eerste en tweede fase van de studie, moet de derde fase uitwijzen of het vaccin doeltreffend is. Beschermt het deelnemers tegen een COVID-19-infectie of zorgt het ervoor dat de ziekte gemiddeld minder ernstig verloopt dan normaal? 

De helft van de deelnemers krijgt het actieve studievaccin toegediend en de andere helft een placebo. Het is een dubbelblinde studie: noch de deelnemers noch de artsen weten wie het vaccin toegediend krijgt.

Veel deelnemers nodig

Om dit soort studies te kunnen doen, moet de besmettingsgraad in de regio hoog genoeg zijn. Prof. dr. Isabel Leroux-Roels, diensthoofd CEVAC, licht toe: ‘We moeten kunnen nagaan hoe groot de besmettingsgraad is onder de deelnemers en in welke mate het vaccin bescherming biedt. De deelnemers – die we gedurende 1 jaar nauwgezet opvolgen – moeten dus voldoende vaak blootgesteld worden aan het virus.’

Het CEVAC wil midden november de eerste van de in totaal 2000 proefpersonen vaccineren.’  

Nieuwe unit COVID-19-vaccinstudies

Het huidige CEVAC is te klein gehuisvest om zo’n groot aantal deelnemers te vaccineren en op te volgen. Daarom wordt vlak bij het gebouw een nieuwe unit ingericht met een onthaal, een wachtzaal, een bereidingsruimte voor het vaccin, een labo en meerdere lokalen voor het toedienen van het vaccin en het opvolgen van de deelnemers.

Medewerkers gezocht

Het CEVAC zoekt medewerkers die zich minstens 3 dagen per week kunnen vrijmaken. Ze worden ingezet voor de selectie, vaccinatie en opvolging van de deelnemers. ‘Het is een unieke kans voor artsen en studieverpleegkundigen om te kunnen meewerken aan de zoektocht naar het vaccin tegen COVID-19’, zegt prof. Leroux-Roels aan. Het CEVAC zoekt behalve verpleegkundigen ook een studiecoördinator met een masterdiploma in de biomedische of farmaceutische wetenschappen of in een paramedische richting.

Help de zoektocht naar een vaccin vooruit

Bent u geïnteresseerd om deel te nemen aan de studie?

Wil u graag aan de slag in de nieuwe unit voor COVID-19-vaccinstudies?