U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Gerichte radiotherapie houdt uitzaaiingen bij prostaatkanker in toom

15-12-2017

Een patiënt met prostaatkanker heeft soms uitzaaiingen. Meestal gaat het om een klein aantal. Een gerichte behandeling met radiotherapie of chirurgie houdt de uitzaaiingen in toom en stelt hormoontherapie uit. Dat wijst een onderzoek van het UZ Gent uit dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical Oncology.

Bijwerkingen hormoontherapie

Tot voor kort namen artsen aan dat hormoontherapie de beste manier was om uitzaaiingen te behandelen. Met die therapie wordt de werking of de productie van natuurlijke hormonen geblokkeerd om de ontwikkeling van kankercellen te verhinderen.

 Maar hormoontherapie kent een aantal bijwerkingen die wegen op de kwaliteit van het leven zoals vermoeidheid, opvliegers, gewichtstoename, minder zin om te vrijen en erectiestoornissen.

Verloop onderzoek

62 patiënten namen gedurende drie jaar deel aan het onderzoek naar de nieuwe behandelmethode in het UZ Gent, UZ Leuven, AZ Groeninge, AZ Maria Middelares en AZ Nikolaas.

  • De helft van hen kreeg geen behandeling, maar wel regelmatige controles om te bepalen wanneer ze een hormoontherapie moesten opstarten.
  • De andere helft kreeg een behandeling met gerichte radiotherapie of chirurgie.

Van de patiënten uit de eerste groep, kon minstens de helft dertien maanden verder zonder hormoontherapie. Van de patiënten uit de laatste groep, kon minstens de helft 21 maanden verder zonder hormoontherapie. De gerichte behandeling gaf geen bijwerkingen.

Radiotherapeut prof. dr. Piet Ost besluit: ‘Wanneer een patiënt maximaal drie uitzaaiingen heeft, is het mogelijk om met radiotherapie of chirurgie de uitzaaiingen te verkleinen of weg te nemen. Zo kunnen we hormoontherapie uitstellen tot op het moment dat ze echt nodig is.’

Niet voor iedereen

Niet alle patiënten met prostaatkanker komen in aanmerking voor radiotherapie of chirurgie. Er zijn een aantal criteria waar de patiënt aan moet voldoen. Het aantal uitzaaiingen is het belangrijkste criterium.

Dit was ook een onderzoek in fase 2. Er moet dus nog een laatste fase doorlopen worden voordat de arts de term ‘genezend’ in de mond mag nemen. Maar het is zeker een belangrijke stap in de goede richting.

Financiële steun

Kom op tegen Kanker gaf 432.200 euro om het onderzoek mogelijk te maken. Marc Michils, directeur van Kom op tegen Kanker: ‘Wij steunen onderzoek dat een groot verschil betekent voor de behandeling van patiënten met kanker, maar op onvoldoende interesse kan rekenen van de farmaceutische industrie.’ 

Ook voor het vervolgonderzoek maakt Kom op tegen Kanker 400.000 vrij.