U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Fototentoonstelling over leven met een niet-aangeboren hersenletsel

15-10-2018

In het Revalidatiecentrum van het UZ Gent kunt u van 15 t.e.m. 23 oktober een fototentoonstelling bezoeken met werk van mensen die leven met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Met hun foto’s proberen ze de vaak onzichtbare gevolgen van hun aandoening zichtbaar te maken en meer begrip te kweken bij buitenstaanders.

Fototentoonstelling over leven met een niet-aangeboren hersenletsel

Vóór en na een hersenletsel

Een niet-aangeboren hersenletsel kan uiteenlopende oorzaken hebben, zoals hersenbeschadiging na een ongeval, een cerebrovasculair accident (CVA), een hersentumor, een aneurysma of zuurstoftekort in de hersenen. 

De ernst en de aard van de beperkingen als gevolg van het letsel zijn even divers. Maar één ding hebben alle patiënten gemeen: er is een leven vóór en een leven na het letsel en dat kan sterk verschillen.

Het onzichtbare zichtbaar maken

De lichamelijke gevolgen van een NAH, zoals een verlamming, zijn meestal zichtbaar. Maar een hersenletsel kan ook mentale en emotionele problemen zoals geheugenstoornissen, concentratieproblemen, prikkelbaarheid of ontremming veroorzaken. 

De fototentoonstelling, een initiatief van SIG (Sterk in grenzen verleggen), probeert deze onzichtbare gevolgen zichtbaar te maken. U kunt er ook een filmpje bekijken waarin mensen met een NAH over het leven met hun aandoening getuigen.

Zelfredzaamheid

Vlaanderen telt naar schatting 247.000 mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. In het UZ Gent revalideren elk jaar zo’n 150 patiënten met locomotorische of neuropsychologische problemen na een NAH. Tijdens de revalidatie streven we naar een zo groot mogelijke functionele zelfredzaamheid met het oog op een goede levenskwaliteit en sociale re-integratie.

Praktisch

  • Van 15 t.e.m. 23 oktober 2018
  • Locatie: Revalidatiecentrum (ingang 40)
  • Voor alle geïnteresseerden. Toegang is gratis

Fototentoonstelling over leven met een niet-aangeboren hersenletsel