U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Prof. dr. Marleen Temmerman gaat op emeritaat

11-10-2018

Prof. dr. Marleen TemmermanAls gynaecologe, wetenschapster, docente en politica is prof. dr. Marleen Temmerman een internationaal boegbeeld van de strijd voor de gezondheid van vrouwen en vrouwenrechten wereldwijd. Ze heeft daarvoor verschillende prijzen en eredoctoraten ontvangen. 

Vandaag vindt haar emeritaatsviering plaats, in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid.

Gynaecologe en hoogleraar

In 1992 startte Marleen Temmerman haar loopbaan als gynaecologe in het UZ Gent. Doorheen haar carrière heeft ze meer dan 18.000 geboortes op verschillende plaatsen in de wereld begeleid.

Ze werd in 1995 benoemd tot gewoon hoogleraar aan de UGent. Ze was de eerste vrouwelijke Belgische professor gynaecologie. Met meer dan 500 publicaties en boeken over de gezondheid van vrouwen heeft ze een sterke academische en wetenschappelijke loopbaan uitgebouwd.

Seksuele en reproductieve gezondheid

Marleen Temmerman stond in 1994 aan de wieg van het International Centre for Reproductive Health (ICRH), een multidisciplinair onderzoeksinstituut binnen de UGent. Het ICRH wil de seksuele en reproductieve gezondheid verbeteren door middel van onderzoek, training, interventie en aanbevelingen.

Wereldgezondheidsorganisatie

In 2012 werd Marleen Temmerman aangeduid als hoofd van het Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ze bracht daarmee beleidsmakers, wetenschappers, zorgverleners en vrouwenorganisaties samen om de gezondheid van vrouwen overal ter wereld te verbeteren.

Nairobi

Momenteel is Marleen Temmerman diensthoofd Verloskunde en Gynaecologie aan het Aga Khan University Hospital en directeur van het Center of Excellence in Women and Child Health aan de Aga Khan University East Africa (Nairobi, Kenya).