U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Eerste onderzoek op spoed kunt u voortaan zelf uitvoeren

17-4-2019

In de wachtzaal van de Spoedgevallendienst van het UZ Gent staat sinds kort een zelfmeetkiosk. Met dat toestel kunt u zelf uw bloeddruk, pols en zuurstofsaturatie meten. Het is de eerste keer in België dat zo’n toestel wordt gebruikt op een spoedgevallendienst. De test duurt maar drie minuten, maar levert wel kostbare tijdwinst op die de verpleegkundige aan uw zorg kan spenderen.

Makkelijk in gebruik

ZelfmeetkioskAlle volwassen patiënten die naar de Spoedgevallendienst komen, kunnen de zelfmeetkiosk gebruiken. Het toestel geeft u de nodige instructies via een aanraakscherm, u kunt niets verkeerds doen.

  • Eerst legt u uw arm in de zelfmeetkiosk. Die meet dan enkele vitale parameters zoals uw bloeddruk, pols en zuurstofsaturatie. De meetinstrumenten zijn gevalideerd.
  • Vervolgens krijgt u enkele meerkeuzevragen over uw klachten en eventuele allergieën.

U krijgt een ticket met de resultaten. De resultaten verschijnen ook op een scherm in de triageruimte en in de centrale verpleegpost. Als uit de parameters blijkt dat u dringend verzorging nodig hebt, grijpen de verpleegkundigen meteen in.

Meer tijd voor zorg

‘De zelfmeetkiosk bespaart de triageverpleegkundige drie minuten kostbare tijd’, zegt spoedarts Cathelijne Lyphout. ‘Die kan de verpleegkundige gebruiken om naar de patiënt te luisteren en zorg toe te dienen. Doordat de resultaten ook live op het scherm komen, kunnen we sneller ernstige klachten oppikken en behandelen.’

‘De patiënt krijgt ook meer verantwoordelijkheid en heeft het gevoel dat hij de wachttijd voor triage nuttig besteedt,’ vult adjunct-hoofdverpleegkundige Jeroen Deconinck aan.

Onderzoeksproject

Het UZ Gent is het eerste Belgische ziekenhuis dat een zelfmeetkiosk op een spoedgevallendienst gebruikt. Het toestel staat wel al op verschillende poli’s om consultaties voor te bereiden.

Dr. Lyphout en een multidisciplinair team zullen de voordelen van de kiosk op de Spoedgevallendienst de komende jaren onderzoeken. Het project krijgt de steun van het Platform voor medische innovatie van het UZ Gent.