U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Eerste knieprothese met behulp van een robot in België

1-3-2018

In het UZ Gent hebben orthopedisten prof. dr. Jan Victor en dr. Nele Arnout samen met hun team recent een totale knieprothese ingeplant met behulp van een robot. Dat is een primeur in België. Het ziekenhuis wil zo de plaatsing van knieprothesen verder perfectioneren.

‘Als een prothese niet perfect geplaatst of onvoldoende stabiel is, is vaak een nieuwe operatie nodig’, legt prof. Victor uit. ‘De robot die het UZ Gent testte, moet dat aantal heringrepen herleiden tot een minimum. Dat is in de eerste plaats goed nieuws voor de patiënt, maar betekent ook een besparing voor de maatschappij.’

Preciezer dan ooit

‘De nieuwe robot laat ons toe om preciezer dan ooit te werken, zowel wanneer we bot wegnemen als wanneer we de knieprothese plaatsen’, vervolgt prof. Victor.

De chirurg hanteert de robot met de hand en de computersturing van de robot maakt een zeer precieze ingreep mogelijk. Door de krachtige computer kan de chirurg tijdens de operatie op een scherm constant de positie van het onderbeen, bovenbeen en de chirurgische instrumenten volgen. De robot geeft ook extra informatie over de vorm en stabiliteit van de knie. Op die manier neemt de chirurg alleen het bot weg dat noodzakelijk is. De foutenmarge bedraagt amper 0,5 mm.

Robotchirurgie in de orthopedie

De eerste generatie robots dateren van begin deze eeuw, maar ontgoochelden. Ze kampten met technische beperkingen, waren heel groot en duur en de operaties duurden erg lang.

Het nieuwe type robot, Navio®, werd nu voor het eerst gebruikt in een Belgisch ziekenhuis. Het UZ Gent stond met verschillende studies mee aan de wieg van de ontwikkeling ervan.

Meer informatie over de werking van de robot verneemt u in deze video.