U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

UZ Gent start met eendagsdiagnose voor koppels met vruchtbaarheidsproblemen

25-1-2013

De afdeling Reproductieve Geneeskunde van het UZ Gent biedt koppels met vruchtbaarheidsproblemen voortaan de mogelijkheid om alle onderzoeken op één dag te doorlopen. Wie zich 's ochtends laat onderzoeken, kan in de namiddag al zicht hebben op een behandelplan. Vroeger waren daarvoor drie tot vier consultaties nodig en volgden diagnose en behandelplan soms pas na een maand.

Het initiatief is bedoeld voor koppels die nog geen vruchtbaarheidsonderzoek lieten uitvoeren.

Onderzoek in eerste cyclushelft

Tijdens de eendagsdiagnose bespreekt een arts in de voormiddag de medische voorgeschiedenis van het koppel. Aansluitend krijgt de vrouw de eerste algemene gynaecologische en echografische onderzoeken. Dat moet tijdens de eerste helft van haar cyclus (d.w.z. binnen de twee weken na de start van de laatste menstruatie). Nadien volgen een bloedonderzoek om na te gaan of er voldoende bruikbare eicellen zijn, een doorgankelijkheidsonderzoek van de eileiders en een kijkonderzoek van de baarmoeder (een 'hysteroscopie'). De partner brengt die dag ook een spermastaal binnen.

De gynaecoloog analyseert alle resultaten meteen en maakt een planning op voor een behandeling. Zijn er toch bijkomende onderzoeken nodig, dan worden die meteen vastgelegd.

Nieuwe techniek

Het doorgankelijkheidsonderzoek van de eileiders gebeurt in het UZ Gent sinds kort met een nieuwe techniek: de hysterosalpingo foam sonografie of HyFoSo. Daarbij wordt via de baarmoederhals een vloeistof in de baarmoeder en de eileiders gespoten. Door een gel met water te combineren ontstaan kleine luchtbelletjes die tijdens een echografie een zeer goed beeld geven van de doorgankelijkheid van de eileiders.

Deze nieuwe HyFoSo-techniek vervangt het radiografisch onderzoek 'HSG' of hysterosalpingografie. Daarbij spoot de gynaecoloog via de baarmoederhals een contrastvloeistof in de baarmoeder en eileiders in, en werden de eileiders via medische beeldvorming gecontroleerd. De patiënte wordt nu dus niet langer blootgesteld aan (een weliswaar lage) medische stralingsdosis.

HyFoSo verloopt (meestal) zonder verdoving, is vrijwel pijnloos en is comfortabeler dan het radiografisch onderzoek. Bovendien is er geen risico op een allergische reactie op contrastvloeistof.

Fysiek en mentaal comfort

"Er was een grote vraag naar eendagsdiagnose", zegt dr. Frank Vandekerckhove, gynaecoloog en een van de initiatiefnemers. "Zeker in de grote regio Gent. Met dit initiatief willen we het eerste contact met koppels met een onvervulde kinderwens vlot laten verlopen en werkverlet en verplaatsingen beperken. Dat de koppels snel zicht krijgen op hun situatie en vooral op een eventuele behandeling, betekent veel voor hen."

Contact

One Day Diagnosis
Afdeling Reproductieve Geneeskunde
Vrouwenkliniek UZ Gent
Tel. 09 332 31 39