U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Deelnemers gezocht voor een studie over rouwbeleving na overlijden door COVID-19

23-4-2020

Afscheid nemen van een dierbare is door de coronacrisis nog moeilijker dan anders. Zo is het niet langer vanzelfsprekend dat u afscheid kunt nemen, het lichaam kunt groeten of een afscheidsviering kunt bijwonen. De dienst Geriatrie en de Palliatieve eenheid van het UZ Gent onderzoeken hoe nabestaanden van mensen die overlijden aan COVID-19 de rouw- en afscheidsperiode beleven.

Door het psychosociaal welbevinden, de noden en het rouwproces van nabestaanden in kaart te brengen, willen de onderzoekers nieuwe inzichten verwerven en aanbevelingen formuleren rond rouwzorg tijdens een pandemie.

Wie kan deelnemen aan de studie?

  • Familieleden van de eerste en tweede graad: echtgenoot of partner, ouders, kinderen, broers, zussen, grootouders en kleinkinderen van de overledene
  • 18 jaar of ouder
  • Wonen in BelgiĆ« of Nederland en voldoende Nederlands begrijpen

Hoe kunt u deelnemen?

Als deelnemer krijgt u vragenlijsten op vier verschillende tijdstippen. De eerste vult u zo snel mogelijk na het overlijden van uw dierbare in. De andere volgen 2, 7 en 13 maanden na het overlijden.

Een vragenlijst invullen duurt ongeveer 15 minuten en kan op twee manieren:

  • Elektronisch: De eerste vragenlijst kunt u meteen invullen. De onderzoekers zullen u de link naar de volgende vragenlijsten tijdig per mail sturen.
  • Op papier: Stuur een mail naar rouwcovid19@uzgent.be of bel naar 09 332 23 56 (op werkdagen tussen 8.30 en 17 uur). U krijgt de vragenlijst zo snel mogelijk met de post. Daarbij zit ook een gefrankeerde retourenvelop.

Deze studie werd goedgekeurd door de Commissie voor medische ethiek van het UZ Gent.

Meer info