U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

UZ Gent opent COVID-19-testcentrum voor mensen zonder symptomen

16-11-2020

​Op 16 november opent het UZ Gent een COVID-19-testcentrum voor mensen zonder symptomen. Coördinerend arts Tania Desmet: ‘We anticiperen op de aanpassing van het nationale testbeleid. De overheid besliste namelijk om vanaf 23 november opnieuw asymptomatische mensen te testen. Dat wordt een belangrijk wapen om de epidemie verder te bestrijden en een derde coronagolf te voorkomen.’

Extra testcapaciteit

Dr. Tania Desmet: ‘In het nieuwe testcentrum centraliseren we de testen die vandaag verspreid in het ziekenhuis gebeuren, o.a. bij alle patiënten die opgenomen worden. Maar we creëren ook extra testcapaciteit door vanaf 23 november asymptomatische mensen te testen die een hoogrisicocontact hadden met een besmet persoon.’ Elke dag zullen vijf zorgverleners - studenten geneeskunde, verpleegkundigen en een arts - 240 testen afnemen. 

Wie kan zich in het nieuwe testcentrum laten testen?

  • Patiënten die naar het UZ Gent komen voor een ingreep, dagopname of meerdaagse opname.
  • Asymptomatische mensen die voor een reis binnen Europa moeten getest worden of die uit een Europese rode zone terugkeren. Intercontinentale reizigers kunnen terecht op de reisraadpleging.
  • Asymptomatische mensen die getest moeten worden in het kader van een clusteronderzoek of bij een COVID-uitbraak in een school, bedrijf of andere gemeenschap.
  • Vanaf 23 november: asymptomatische mensen die een hoogrisicocontact hadden met een besmet persoon.

Patiënten met symptomen kunnen zich niet in het nieuwe COVID-19-testcentrum laten testen. Zij nemen contact op met hun huisarts. Wie dringende hulp nodig heeft, laat zich testen via de Spoedgevallendienst.

Afspraak boeken

  • Patiënten die naar het UZ Gent komen voor een ingreep, dagopname of meerdaagse opname kunnen een afspraak boeken via het secretariaat van de dienst waar ze in behandeling zijn.
  • Asymptomatische mensen boeken bij voorkeur een afspraak via hun huisarts of via het afsprakenportaal mijn.uzgent.be. Maar je kan ook zonder afspraak tijdens de openingsuren bij het testcentrum aankloppen.

Voor patiënten die volgens de criteria van Sciensano recht hebben op terugbetaling, zijn de test en consultatie gratis.

Resultaat

Het resultaat van de test is binnen de 24 uur na afname beschikbaar via het Collaboratief Zorgplatform (CoZo), zowel voor de geteste persoon als voor de huisarts. Bij een positief resultaat wordt de patiënt opgebeld door een medewerker van het COVID-19-testcentrum. 

Reizigers raden we aan om zich 48 uur voor hun vertrek te laten testen. Zo zijn ze zeker zijn dat ze tijdig over hun testresultaat beschikken.

Locatie

Het COVID-19-testcentrum bevindt zich naast de huisartsenwachtpost aan ingang 26E, route 2626. Het centrum is telefonisch bereikbaar op 09 332 12 30.

Openingstijden

Elke weekdag van 8 tot 18 uur. Zaterdag van 8 tot 12 uur.

Aangepaste openingstijden tijdens de feestdagen:

  • donderdag 24 december: 8–16 uur
  • vrijdag 25 december: gesloten
  • donderdag 31 december: 8–16 uur
  • vrijdag 1 januari: gesloten

Samenwerking

Het testcentrum werkt samen met de Eerstelijnszone Gent en Eerstelijnszone Scheldekracht.